Akár nagyon súlyos büntetést is kaphat a szlovákiai buszbalesetet okozó sofőr

KTASR20230515142
2023.05.19. 18:04

A tvnoviny.sk nevű portál úgy értesült, hogy az ügyészség nem zárja ki a bűncselekmény átminősítésének lehetőségét, így a balesetet okozó sofőrre magasabb büntetést szabhatnak ki.

Az utasok elmondása szerint a sofőrök felváltva vezették a buszt, egyikük azonban kritikus hibát vétett, ami után elkerülhetetlenné vált a baleset. Ha bebizonyosodik a vétsége, akár öttől tíz évig terjedő letöltendő börtönbüntetést is kaphat, írja az Új Szó.

Elaludhatott a volánnál ülő sofőr

A szlovák sajtóban megjelent feltételezések szerint elaludhatott a magyar busz sofőrje, amely hétfőn balesetezett Szlovákiában az autópályán.

Mint arról az Index is beszámolt, május 15-én egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal Szlovákiában, a D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan megsérültek. A szlovákiai mentőszolgálatok 12 mentőautót és három helikoptert küldtek a helyszínre.

A baleset nem sokkal 11 óra előtt történt a závodi pihenőállomás közelében. A balesetet okozó kamionos egy pihenőhelyről hajtott ki, az első hírek arról szóltak, hogy nem vette észre az autópályán közlekedő, utasokkal teli buszt.

A szlovák TV JOJ viszont úgy értesült, hogy a kamion – amelyet egy román sofőr vezetett – a leállósávban állt, amikor a magyar busz hátulról belecsapódott közel 100 kilométer/órás sebességgel. A portál szerint valószínűsíthető, hogy a magyar busz sofőrje elaludt az ütközés előtt.

(Borítókép: Michal Svítok / TASR / MTI)