Meghalt a Szlovákiában lezuhant kisrepülőgép magyar pilótája

2023.05.19. 12:10
Péntek délután megtalálták az eltűnt motoros kisrepülőgépet, amelyet csütörtök este óta kerestek Árvában. A gépet vezető hivatásos magyar pilóta nem élte túl a balesetet. Erről Igor Janckulík, az árvai mentőszolgálat alelnöke számolt be a közösségi oldalán.

A gépet a Novoty melletti erdőben találták meg. A repülőgépet az árvai mentőszolgálat, az önkéntes tűzoltók, a rendőrség, a hegyimentő szolgálat munkatársai keresték, a keresésben a lengyelek is segítettek. A baleset feltételezett helyszínére küldték a belügyminisztérium helikopterét és egy katonai helikoptert Eperjesről, írja a Bumm.sk nevű szlovákiai magyar hírportál.

Korábban írtuk:

A pilóta Nagytapolcsányban (Topolcany) szállt fel, és a gépet a kora esti órákban vesztették el a radarok Orava település környékén.  

Igor Janckulík, a helyi mentőszolgálat illetékese közölte: a rendőrségtől kaptak bejelentést a kisrepülőgép eltűnéséről, amelyet egy magyar állampolgár irányított, és Lengyelország felé, Bialsko Bialába tartott. Elmondása szerint 18:30 környékén Zázrivá térségében még hallották a repülőt.

Hatalmas köd volt, a repülőt nem látták, csak hallották, amint kihagy a motorja

 – mondta a parameter.sk szerint a tisztviselő.

A gép 15 perccel később, 18:45 körül tűnt el a radarok elől Oravska Lesna felett, miután a pilótája S. O. S. jelet küldött. Janckulík hozzátette, hogy bár a pilóta Lengyelország felé vehette az irányt, de mivel a lokalizáció nem pontos, ezért viszonylag nagy területet kell átkutatniuk.

Zuzana Sefcíková zsolnai kerületi rendőrségi szóvivő azt mondta: „A gép utolsó pontosan ismert helye 18.43-kor az Okruhlica-hegy volt, és afedélzetén feltehetően csak a magyar állampolgárságú pilóta tartózkodott.

Profi pilóta vezette a gépet 

A tisztviselő azt is elmondta, hogy egy hivatásos pilóta vezette a gépet, aki már több mint 4500 repülési órát teljesített. Közlése szerint több helyről is kaptak bejelentéseket szemtanúktól, 

és az előző éjszaka legalább százan vettek részt a keresésben.

Csatlakoztak „az árvai mentőszolgálat tagjai, önkéntes tűzoltók, a rendőrség, és drónokkal a nagyszombati és a szeredi mentőszolgálat” – sorolta Janckulík. Az Okrúhlica-hegy környékét a hegyi mentőszolgálat fésülte át drónokkal és hőkamerákkal, szintén eredménytelenül.