Idegen drón hatolt Izrael területére

2023.05.25. 22:02
Észak-Izraelben az izraeli hadsereg lelőtt egy Libanon irányából behatoló kis méretű drónt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet az izraeli hadsereg közlése alapján.

A Galilea északi részén, Izrael északi határánál Libanonból Izrael területére hatoló drón útját végigkövette a hadsereg légvédelmi egysége. A kis méretű, fegyvertelen megfigyelőeszközt elektronikus hadviseléssel lőtték le az északi Zarit város közelében, miután megzavarták a távvezérlését, és előidézték a lezuhanását.

Az elmúlt két évben a hadsereg sikeresen lelőtte az északi határ libanoni oldaláról és a Gázai övezetből átirányított drónokat az északi és a déli parancsnokság területén létrehozott irányítóközpontok segítségével.

Az izraeli hadsereg továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza Izrael szuverenitásának megsértését

– közölte az incidens után a hadsereg szóvivője.

A libanoni síita Hezbollah és a szervezethez köthető média mindeddig nem foglalkozott a drónok lelövésével. Libanon és Izrael között soha nem született békeegyezmény, csak tűzszünet szabályozza a kapcsolatukat – írja az MTI.  

Libanon rendszeresen kinyilvánítja nemtetszését a légterébe behatoló izraeli megfigyelődrónok miatt, de az izraeli hadsereg szerint ezek szükségesek a Hezbollah tevékenységének figyelemmel kíséréséhez, amelyet a libanoni kormánynak kellene felügyelnie. Kedden az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le Dél-Libanonban, amelyen felszólította az ott élőket, hogy ne lépjék át az izraeli határt.