Ferenc pápa a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet

2023.05.26. 09:57
Ferenc pápa szerint a környezetvédelem korunk egyik legfontosabb problémája, beszédében a megújuló energiákra való áttérésre szólította fel a világ vezetőit. Az egyházfő szerint hallgatni kell a tudományra.

„A világnak gyorsan le kell mondania a fosszilis tüzelőanyagokról” – mondta Ferenc pápa csütörtökön az éghajlatváltozással kapcsolatos felhívásában. Az egyházfő bűnbánatra szólította fel az embereket „ökológiai bűneik” miatt.

Ferenc pápa gyakran áll ki a környezetvédelem mellett, a 2015-ös Dicsértessék kezdetű enciklikájában például megjegyezte, bolygónk „egyre inkább úgy néz ki, mint egy hatalmas mocsokhalom”.

Az egyházfő az őszre tervezett dubaji ENSZ-klímacsúcsról elmondta,

hallgatni kell a tudományra, és gyors átmenetet kell kialakítani a fosszilis tüzelőanyagok korszakának lezárásáért.

Hozzátette, a világ vezetői elfogadták a párizsi megállapodást a globális felmelegedés megfékezése érdekében, épp ezért „abszurdum, hogy engedélyezzük a fosszilis tüzelőanyaggal működő rendszerek bővítését”.

A fosszilis tüzelőanyagok féktelen elégetése és az erdők pusztítása egyre magasabbra emeli a hőmérsékletet, ami a jövőben súlyos aszályokat okoz majd

– mondta a pápa, aki többek között bírálja a frakkolást és a kiaknázó bányászati projekteket is.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.