Szélsőséges iszlamisták öltek meg 137 külföldi katonát Szomáliában

2023.05.27. 06:31
Az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójának ugandai katonáinak táborára támadtak pénteken az Al Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei, mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ugandai hadsereg helyettes szóvivője és a szomáliai hadsereg egy vezetője.

Az Al Shabaab 2006 óta harcol az Afrika szarván fekvő ország nyugati támogatást élvező kormányának megdöntéséért és a saját, az iszlám törvénykezés szigorú elvein alapuló uralma bevezetésért. A fegyveresek az Afrikai Unió Szomáliai Átmeneti Missziójának (ATMIS) a fővárostól, Mogadishutól 130 kilométerre délnyugatra fekvő bulamareri támaszpontjára támadtak rá – közölte az Ugandai Népvédelmi Erő (UPDF) helyettes szóvivője, Deo Akiiki.

Az ATMIS a szomáliai szövetségi kormánynak nyújt segítséget az Al Shabaab elleni harcban. Az ATMIS később közleményben jelentette be, hogy a támadók járművek és öngyilkos merénylők által szállított robbanószerkezeteket vetettek be a támaszpont ellen, a misszió és a szövetségesek légi úton érkező erősítése megsemmisítette a támadók fegyverzetét, miközben azok visszavonultak.

Az ATMIS nem közölt részleteket a veszteségekről, az Al Shabaab közleménye szerint

ÖNGYILKOS MERÉNYLETEKKEL 137 KATONÁT ÖLTEK MEG.

Az iszlamisták rátámadtak a szomáliai hadsereg közeli támaszpontjára is – közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy Abdullahi néven bemutatkozó, Alsó-Shabelle régióbeli szomáliai százados. Elmondta, hogy órákon át dúltak a harcok, és minden harcoló fél – közöttük az Al Shabaab is – súlyos veszteségeket szenvedett.