A háború legnagyobb dróncsapása sújtotta Kijevet

2023-05-28T045948Z 1597744418 RC2C71AKU38A RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2023.05.28. 12:32
Oroszország éjszaka több hullámban mért légicsapásokat Kijevre, ami a tisztviselők szerint a háború kezdete óta a legnagyobb dróntámadás volt a főváros ellen. Május 28-án tartják Kijev városának napját, amely békeidőben ünnepnapnak számít. A dróncsapások következtében egy férfi életét vesztette, egy nő pedig megsebesült az egyik drón törmelékének lehulló darabjaitól.

Az ukrán légierő közlése szerint az Oroszország által indított 54 kamikazedrónból 52-t sikerült lelőniük – derül ki a The Guardian című brit lap beszámolójából. A drónok legtöbbje Kijev irányába repült, a városvezető szerint ez több mint 40 drónt jelent.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondása szerint a drónok kiiktatása miatt lehulló törmelékek megöltek egy 41 éves férfit, és megsebesítettek egy 35 éves nőt. A városi elöljáró kitért rá, hogy nem sokkal később – hely idő szerint hajnali két óra után – hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak.

Klicsko arról is beszámolt, hogy legalább két épület kigyulladt a dróntámadás következtében. Egyben arra kérte az embereket, hogy maradjanak a menedékhelyeken. Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben.

A hajnali támadások május utolsó vasárnapján történtek, amikor a hagyományok szerint Kijev városának napját ünneplik a helyiek. Ezt a napot jellemzően utcai vásárok, élő koncertek és különleges múzeumi kiállítások fémjelzik.

A kijevi katonai kormányzat vezetője, Szerhij Popko szerint ez volt az ukrajnai háború legnagyobb légitámadása Kijev ellen.

Ezt az információt független módon nem tudták ellenőrizni.

13 éjszakai támadás érte a fővárost májusban

Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka. Május 8-án Ukrajna több régiójából is robbanásokat jelentettek, a csapás két fő célpontja Kijev és Odessza volt

Az ukrán légierő parancsnoka utóbb közölte, hogy Kijevet 35 orosz drón támadta, és mind a 35-öt meg tudták semmisíteni. A támadásban legalább öten megsérültek. Vitalij Klicsko polgármester szerint három ember egy robbanásban sérült meg, két másik emberre pedig egy drón roncsdarabjai zuhantak rá.  

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Orosz dróncsapás Kijevben 2023. május 28-án. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)