Az ország, ahol egy csecsemőre is életfogytiglani börtönbüntetés várhat

2023.05.28. 21:27
Észak-Korea egyszer életfogytiglani börtöntáborra ítélt egy kisgyermeket, mert a családját rajtakapták egy példány Bibliával – derül ki az amerikai külügyminisztérium új jelentéséből. Az eset még 2009-ben történt, de kiemelték a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságról szóló, 2022. évi jelentésben, amelyet a hónap elején tettek közzé.

Bár az eset 2009-ben történt, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentése kiemelte: 

Egy egész családot, beleértve egy kétéves gyermeket is életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy politikai fogolytáborban.

A jelentés, amely olyan disszidensek beszámolóin alapul, akik 2007 és 2020 között menekültek el a brutális rezsim elől, más keresztények történeteit is dokumentálta, akiket bebörtönöztek, vagy halálbüntetéssel fenyegettek Kim Dzsongun legfelsőbb vezető uralkodása alatt.

Az Open Doors USA, a keresztényüldözést világszerte dokumentáló civil szervezet becslései szerint Észak-Koreában mintegy 400 000 keresztény él, az ország lakosságának mindössze másfél százaléka. Közülük becslések szerint 70 000-en vannak fogolytáborokban.

A Kim család által irányított kormány a keresztényeket a legveszélyesebb politikai rétegnek tekinti, és az üldözés erőszakos és intenzív. Az észak-koreai szülők gyakran elrejtik hitüket a gyermekeik elől. Néhány embernél nagyobb létszámú templomok nem léteznek, és a legtöbb istentiszteletet a lehető legnagyobb titokban végzik

– írja az Open Doors.

Jelentések szerint a kormány továbbra is kivégzi, megkínozza, letartóztatja és fizikailag bántalmazza a szinte bármilyen vallási tevékenységet folytató személyeket.

A külügyminisztériumi jelentés idézett egy másik, 2021-ben kiadott jelentést, amelyet a Korea Future nonprofit szervezet adott ki, amelynek feladata az emberi jogok észak-koreai megsértésének vizsgálata és dokumentálása.

A jelentés szerint a vallási üldöztetés áldozatainak több mint 70 százalékát nők és lányok tették ki Észak-Koreában.