Honvédelmi miniszter: Több mint húsz magyar katona sérült meg Koszovóban, heten súlyosan

2023-05-29T175249Z 612914080 RC2G81A1OQ2C RTRMADP 3 KOSOVO-SERBS
2023.05.29. 20:16 Módosítva: 2023.05.29. 23:16
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalán arról számolt be, hogy több mint 20 magyar katona sérült meg a koszovói Zvecsán településen tömegoszlatási feladatok közben. A honvédelmi miniszter bejegyzése szerint a sérült magyar katonákat légi úton Magyarországra szállítják.

A honvédelmi miniszter közleménye szerint tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit, azonban az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

A jelenlegi információk szerint köztük több mint 20 magyar katona, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette:  a mentőegység az esti órákban, Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztatást ad a helyzetről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén a közösségi oldalán reagált a koszovói eseményekre. A tárcavezető azt írta, Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen.

Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában

– írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Forró a hangulat

A KFOR egységei hétfőn vonultak ki az észak-koszovói zavargások helyszíneire. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Albin Kurti miniszterelnök azonban annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR közölte: megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban azért, hogy biztosítsa minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől.

Magyar katonaorvosi csapat indult Koszovóba 

A Magyar Honvédség a Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn késő este egy kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgép indult el a helyszínre Kecskemétről. 

A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is

– olvasható a kommünikében. 

(Borítókép: Katonák összecsapnak a helyi szerbekkel 2023. május 29-én. Fotó: Laura Hasani / Reuters)