„Ti büdös disznók!” – kemény támadás érte az orosz hadvezetést

2023.05.30. 21:09
Kedd hajnalban dróntámadás érte az orosz fővárost. Az orosz oldalon a Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin erős kritikát fogalmazott meg az orosz hadvezetéssel szemben a történtek miatt.

Május 30-án hajnalban több tucat drón (egyesek jelentések szerint 25, mások szerint 32) támadta meg Moszkvát, az akció következtében két toronyház is megrongálódott. A hírek szerint a drónok többségét az orosz főváros felé közeledve lőtték le. Az oroszok szerint az ukránok hajtották végre az akciót, utóbbiak viszont ezt tagadják.

A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin arra használta fel az incidenst, hogy – az utóbbi hónapokhoz hasonlóan – ismét az orosz hadvezetést kritizálja egy hangfelvételen. Mint mondta, követte az eseményeket, és nagyon aggasztja, ami történt. Ezután egy indulatos tirádát intézett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterhez, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnökhöz.

A német Bild szerint Prigozsin „büdös disznóknak” nevezte mindkettejüket, és azt mondta, hogy csak „a kövér s*ggükön ülnek az irodában”, valamint  „drága krémekkel kenegetik” azt, ahelyett, hogy megvédenék az orosz fővárost.

Hogy a pokolba engedhetitek azt, hogy drónok repkedjenek Moszkva fölött?

– tette fel a kérdést.

Hozzátette azt is, hogy a támadás előrelátható volt, és ő maga is többször figyelmeztetett arra, hogy ez megtörténhet, de szerinte nem vették komolyan. Az említett hangfelvétel alább meghallgatható. 

Nemrég az orosz titkosszolgálat egyik korábbi tisztje azt mondta, hogy szerinte Prigozsin puccsra készülhet Putyin ellen.

A zsoldosvezér később egy közleményben cáfolta, hogy hatalomátvételre készülne, amiről az ukrajnai háborúról szóló keddi cikkfolyamunkban számoltunk be.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM