Rohamrendőrökkel csaptak össze kínai muszlimok

2023.05.30. 14:29
Rohamrendőrökkel csaptak össze kínai muszlimok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban a hétvégén valószínűleg azért, mert mecsetjük egy részét bontásra ítélték − jelentette kedden BBC hírportálja helyszíni videós beszámolók alapján.

A közösségi médiában látható felvételeken a többségében muszlim huj etnikum lakta Nagu település Nacsiajing mecsetje előtt jól látható a tömeg és a pajzsokkal felszerelt több tucat rohamrendőr. A rendőrök később visszavonultak, a mecset bejáratánál pedig tüntetők ültek le, hogy megakadályozzák a behatolást − közölte az MTI. 

Tunghaj megye rendőrsége közleményében elítélte a „törvénytelen bűncselekményeket, amelyek megzavarják a társadalmi rendet” és zéró toleranciát hirdetett ezekkel szemben. Egyúttal arra szólított fel minden érintettet, hogy június 6-a előtt adja fel magát a bűnüldöző szerveknek, hogy esélyt kapjanak az enyhébb büntetésre. Mintegy 30 embert már őrizetbe vettek, a lakosságot pedig  arra biztatták, hogy jelentsék a rendbontókat .

Az esetnek sajtójelentések szerint nagy valószínűséggel ahhoz a 2020-as bírósági ítélet tervezett végrehajtásához van köze, amelyben a mecset egyes felújításait törvénytelennek minősítették, és ezek bontását rendelték el.

A Nacsiajing mecset történetét a 13. századig vezetik vissza, az évszázadok során többször esett át bővítésen, így nem csak új épületekkel bővült, de a 2000-es évek elején négy minaretet és egy kupolás tetőt is kapott. Területe 10 ezer négyzetméter, a muzulmán szertartások mellett itt oktatói tevékenységet is folytatnak. 2019-ben az épületegyüttes egy részét védett kulturális emléknek minősítették.