Újabb újságírót öltek meg a Fülöp-szigeteken

2023.05.31. 11:23
Agyonlőttek egy rádiós újságírót szerdán a Fülöp-szigetek középső részén lévő Kelet-Mindoro tartományban. Cresenciano Bunduquin 2022 óta a harmadik újságíró, akit meggyilkoltak az országban.

Samuel Delorino rendőrkapitány tájékoztatása szerint Cresenciano Bunduquinre ismeretlenek motorbicikliről nyitottak tüzet.

Az egyik támadó menekülés közben meghalt, miután az újságíró fia elütötte az autójával üldözés közben. A másik elkövetőt még keresik. A gyilkosság indítékait egyelőre nem tudni – tette hozzá.

Bunduquin a DWRX nevű rádióállomáson és a Facebokon is készített műsorokat, a DWRX vezetője, Jester Joaquin pedig megalkuvást nem ismerő embernek írta le az áldozatot, aki elsősorban az olajszennyezés, a törvénytelen szerencsejáték és a helyi politikusok viselt dolgai ellen emelt szót.

Hozzátette, hogy Cresenciano Bunduquint többször is megfenyegették.

A meggyilkolt újságíró arról beszélt neki, hogy pályaváltásra készül.

Ezért is vásárolt csirkéket. Békében akart élni” – közölte Joaquin. Jonathan de Santos, a Fülöp-szigeteki Újságíró Szövetség elnöke kiemelte: ez a gyilkosság is újabb bizonyíték arra, hogy a médiában dolgozókra még mindig sok veszély leselkedik az országban.

Ha az elkövetőket nem vonják felelősségre, ha az áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot, csak tovább nő a támadások kockázata – jelentette ki.

A Fülöp-szigeteken életveszélyes újságírónak lenni

Ifjabb Ferdinand Marcos elnök 2022-es hatalomra kerülése óta ez a harmadik újságíró-gyilkosság a Fülöp-szigetekenA 63 éves rádiós újságíróval, Percival Mabasával két fegyveres végzett tavaly októberben. Rey Blanco rádiós újságírót az ország középső részén késelték meg szeptemberben.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet 2022-es adatai szerint a média legalább 187 munkatársával végeztek az elmúlt 35 évben a délkelet-ázsiai országban, mely a világ legveszélyesebb helyének számít az újságírók számára.