Elutasították a bukaresti kormány harmadik ajánlatát is a több mint egy hete sztrájkoló tanügyi szakszervezetek

2023.06.01. 07:49
Elutasították Romániában a tanügyi szakszervezetek a kormány harmadik, nemcsak egyszeri juttatásokról, hanem béremelésről is szóló ajánlatát, így egyelőre tovább folytatódik a romániai közoktatásban múlt hétfő óta tartó sztrájk − közölték szerda este a kormány épületéből távozó szakszervezeti vezetők.

A szakszervezeteknek tett újabb ajánlatot Nicolae Ciuca miniszterelnök néhány órával korábban a szerdai kormányülésen nyilvánosságra is hozta, bejelentve, hogy csütörtökön sürgősségi rendeletet fogad el a kormány, amellyel havi 1000 lejjel (75 ezer forint) emelik a pedagógusok és 400 lejjel az iskolai kisegítő személyzet bruttó bérét, „megelőlegezve” a 2024-től bevezetendő új bértábla által előirányzott béremeléseket. A jogszabályba azt az elvet is belefoglalják, mely szerint az új közalkalmazotti bértörvényben a felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógusok bérskálája az országos átlagbértől fog indulni − ígérte a miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy a pedagógusbérekaz új bértörvény hatálybalépése után nem azonnal, hanem több lépcsőben, három éven belül fognak erre a szintre emelkedni: jövőre a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének mintegy 40 százalékával emelkednek a pedagógusbérek − közölte az MTI. 

A szakszervezeti szövetségek a megyei szervezetekkel folytatott egyeztetés után közölték a kormánnyal, hogy a megoldást csak akkor tudják elfogadni, ha a tanárok idén 2000 lejes bruttó béremelést kapnak, a jövő évtől érvényes új közalkalmazotti bértörvény pedig teljes egészében azonnal, nem pedig lépcsőzetesen lép hatályba.