Vulkánkitöréstől tartanak a Fülöp-szigeteken, lehet, hogy evakuálni kell a környéket

2023.06.01. 16:47
A Bulusan vulkán a délnyugati országrészben található Sorsogon tartomány Luzon szigetén található, és helyi idő szerint szerda reggel 5 órától adott kőzetrepedésekkel járó nyugtalanító jeleket.

A gőzölgő Bulusan vulkán kitörésének veszélyére figyelmeztetnek a Fülöp-szigeteken, miután 18 vulkanikus eredetű földrengést észlelt a helyi vulkanológiai és földrengéstudományi intézet csütörtökön.

A Bulusan vulkán a délnyugati országrészben lévő Sorsogon tartomány Luzon szigetén található, és helyi idő szerint szerda reggel 5 órától adott kőzetrepedésekkel járó nyugtalanító jeleket. Az általa okozott rengések közül öt volt 2,71 és 6,56 kilométer közötti mélységben a vulkán keleti szektora alatt.

Az intézet hozzátette, hogy gyenge kigőzölgés észlelhető a kráter csúcsáról, és a délkeleti lejtőn aktív légmozgást is megfigyeltek. E jelenségek valószínűleg a vulkáni gáztevékenységhez kapcsolódnak és kitöréshez vezethetnek – közölte az intézet. A szakemberek arra figyelmeztették az embereket, hogy ne tartózkodjanak a 4 kilométeres veszélyzónában.

Továbbá jelezték, hogy a kitörés esetén sziklaomlásra és földcsuszamlásokra kell számítani a dél-délkeleti lejtőkön. Az intézet arra kérte a polgári légiközlekedési hatóságot, hogy tegyen javaslatot a pilótáknak a vulkán csúcsának elkerülésére.

A Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjától, a Mayontól 70 kilométerre délkeletre fekvő Bulusan tavaly júniusban 17 percen át lövellte a hamut 1 kilométer magasba, beborítva a tartomány egyes részeit. A hatóságok akkor arra kényszerültek, hogy evakuálják a környékbeli lakosságot.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.