Meghalt az Életrevalók című filmet ihlető nemes

2023.06.03. 06:35
Hetvenkét éves korában meghalt Philippe Pozzo di Borgo francia üzletember, akinek az élete az Életrevalók című nagy sikerű filmet ihlette – közölték a film rendezői péntek este az AFP francia hírügynökséggel.

Az 1951. február 14-én Tuniszban született Philippe Pozzo di Borgo egy korzikai nemesi családból származott, s a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt 1993-ban, siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult.

A 2001-ben publikált Második nekifutás című regényében írta meg valószerűtlen találkozását a fiatal, külvárosi arab bevándorlóval, Abdel Yasmin Sellouval, akivel éveken át egymás támaszai lettek. Az arisztokrata  otthoni ápolója segítségével gyógyult meg a depressziójából.

A történetből 2011-ben film készült. A Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével készült alkotást Franciaországban csaknem 20 millióan látták a mozikban. A vígjátékot ötven országban mutatták be, s hatalmas sikert aratott egész Európában, mielőtt elkészült az amerikai változata Bryan Cranstonnal és Kevin Harttal. 

Eric Toledano – aki Olivier Nakache-sal közösen rendezte az Életrevalókat – az AFP-nek elmondta: Philippe Pozzo di Borgo a marokkói Marrákesben halt meg csütörtök este.

Halála megdöbbentett, de főleg hatalmas szomorúsággal töltött el mert a barátságunk hihetetlenül hosszú volt

– mesélte a rendező.