új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

  Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is!

 • Dmitro Kuleba szerint Ukrajna nélkül lehetetlen megvédeni az euroatlanti térséget, ezért az ország NATO-tagsága elkerülhetetlen.

  Az ukrán külügyminiszter továbbá úgy véli, hogy Kijevnek tagsági akcióterv nélkül kellene csatlakoznia a szövetséghez, mivel „ez egy olyan mechanizmus, amely már elavult, és nem kellene alkalmazni Ukrajnára”.

 • Josep Borrell szerint Ukrajna „új Belarusszá” válna, ha a nyugati fegyverellátás megszűnne.

  Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ha leáll az Ukrajnába irányuló fegyverszállítás, az Oroszországgal való konfliktus egy feltételes „megadási békével” ér véget.

  Borrell úgy véli, ebben az esetben Ukrajna Belaruszhoz válik hasonlóvá, egy olyan országgá, amely elvesztette szuverenitásának jelentős részét. A diplomata hangsúlyozta, hogy nem a háború befejezése a lényeg, hanem az, hogy hogyan fejeződik be.

 • Több robbanás is történt a megszállt Berdjanszk városában, a Zaporizzsjai területen. Robbanások zaja töltötte be repülőteret és a közeli kikötőt is – számolt be Telegramon a Berdjanszk Sziogodnij.

  Az orosz katonaság elmenekült a berdjanszki kikötőből. Beszámolók szerint több mint tíz támadó jutott át a légvédelmen.

  Volodimir Rogov, a Zaporizzsjai terület vezetője azt állítja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők hat rakétát lőttek ki, és állítólag mindegyiket elfogta az orosz légvédelem.

 • Robbanás történt szombat este Dnyipro városában – jelentette Makszim Buzsanszkij, a Verhovna Rada parlamenti képviselője Telegramon.

  A képviselő részleteket nem közölt. A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták a kialakult helyzetet.

  Az ukrán Dnyipropetrovszk régióban légiriadót rendeltek el.

 • „Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyitott minden olyan kapcsolatfelvételre, amely lehetővé tenné a különleges katonai művelet céljainak békés eszközökkel történő elérését, de a Nyugat nem ad erre lehetőséget” – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1-nek adott interjújában.

  Putyin elnök nyitott volt, nyitott és nyitott lesz minden kapcsolatfelvételre annak érdekében, hogy céljainkat a fegyveres konfliktuson kívül más eszközökkel is elérjük

  – fogalmazott a szóvivő. Peszkov szerint ez lenne a legjobb megoldás. Megjegyezve, hogy „ezt Macronnak (francia elnök) és más európai vezetőknek is tudniuk kell”.

  Hangsúlyozta, hogy „a kollektív Nyugat országai jelenleg nem hagynak más választási lehetőséget Oroszországnak”.

  Most Ukrajna valójában a konfliktus eszköze. A konfliktus valóban kiszélesedett, a kollektív Nyugat együttes háborút folytat országunk ellen

  – mondta a Kreml szóvivője.

 • Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az indonéz védelmi miniszter „békekezdeményezésére” reagálva azt mondta, hogy „Ukrajna és Oroszország között nincsenek vitatott területek, ahol népszavazást lehetne tartani. Az Orosz Föderáció agressziót követett el, megszállta a Krímet, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók egy részét. Ezt a tényt az ENSZ hivatalos dokumentumai rögzítik”.

  Nyikolenko hangsúlyozta, hogy a tűzszünet, az erők 15 kilométeres távolságra történő visszavonása és a demilitarizált övezet létrehozása nem fog működni.

  Oroszország most minden lehetséges módon megpróbálja megzavarni az ukrán ellentámadást. A tűzszünet az orosz csapatok Ukrajna területéről való kivonása nélkül lehetővé teszi Oroszország számára, hogy időt nyerjen, átcsoportosuljon, megvethesse a lábát a megszállt területeken, és erőt gyűjtsön egy újabb agressziós hullámhoz. A tartós béke Ukrajnában az ukrán területek felszabadítását jelenti az orosz megszállás alól

  – vélekedett.

 • Ukrajnában már több mint 4800 óvóhelyet ellenőriztek – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

  Az ellenőrzött óvóhelyek közül 252-t bezártak.

 • Az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlen dominanciájának korszaka lejárt, és ebből már nincs visszaút – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

  A diplomata szerint ha az Egyesült Államok és szövetségesei az oroszellenes koalícióban részt akarnak venni a nemzetközi helyzet javításáért, akkor először is fel kellene hagyniuk azzal a felelőtlen és vakmerő kísérlettel, hogy mindenáron amerikai modellek szerint építsék a világot, és le kellene térniük arról az útról, amely nyilvánvalóan globális katasztrófához vezethet.

  Zaharova szerint az amerikaiak még nem tették tökéletesen a magukévá a haladáshoz szükséges szellemiséget – írja a TASZSZ.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Wall Street Journalnak adott interjújában kijelentette, hogy országa készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására.

  Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk

  – mondta, majd hozzátette, hogy nem tudja, mennyi ideig fog tartani, mivel sokféleképpen alakulhatnak az események.

  Zelenszkij a beszélgetés során azt is elmondta, tart tőle, hogy a jövő évi amerikai választások egy, az ukrán hadsereget kevésbé támogató kormány győzelmével zárulhatnak.

  Az ukrán elnök felszólította az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO), hogy kínáljon Kijevnek egyértelmű utat a tagsághoz. Sürgette továbbá Kínát, hogy próbálja meg visszafogni Oroszországot, illetve még több amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszert követelt.

 • Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Belarusz elkövetett, hogy nem 2014-ben és 2015-ben oldották meg az Ukrajnával kialakult konfliktust, amikor nem volt hadseregük, és nem voltak felkészülve – mondta Aljakszandr Lukasenka belorusz vezető.

  Lukasenka minderről csütörtökön beszélt a volt szovjet országokból álló Független Államok Közösségének vezetőivel tartott találkozón Minszkben – írja a Politico.

  Az orosz invázióra utalva azt mondta a belorusz elnök:

  Tudtuk, hogy ez lesz.

  Hozzátette, ha a háború tavaly nem is kezdődött volna el, előbb-utóbb mindenképpen sor került volna rá. Ugyanakkor minél tovább halasztódott volna, Oroszország és Belarusz számára annál rosszabb feltételei lettek volna.

  Oroszország 2014-ben szállta meg a Krímet, és csatolta el Ukrajnától, a Kreml által támogatott harcosok pedig területeket foglaltak el Kelet-Ukrajnában. A 2014 óta eltelt időt Lukasenka szerint az ukránok arra használták fel, hogy erőt gyűjtsenek, és felkészüljenek az orosz támadásra.

 • Melitopoltól nem messze, Zaporizzsja régióban robbanás történt egy vasútvonalon, amelyet az oroszok használtak a személyzet és a katonai felszerelés szállítására – közölte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere Telegramon.

  Mint írta, a Jakimivkai járásbeli Dolinszke falu közelében a vasúti sínek használhatatlanná váltak.

  Az oroszok arra használják a vasutunkat, hogy személyzetet és katonai felszerelést szállítsanak a frontra. Mínusz egy út az oroszoknak

  – írta Fedorov.

  Ivan Fedorov
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét hangot adott annak, hogy beszélni szeretne Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnökkel, hogy a támogatását kérje. Zelenszkij hivatalos Telegram-csatornáján írt erről.

  A latin-amerikai média újságíróinak adott interjújában az ukrán elnök megerősítette, hogy többször is meghívta a brazil elnököt Ukrajnába.

  Azt hiszem, beszélnünk kell

  – tette hozzá Zelenszkij, aki egyben jelezte azt is, hogy a lehető legtöbb ország támogatását szeretné megnyerni.

 • Két ember megsebesült, két ember pedig meghalt, miután az Ukrán Fegyveres Erők újabb bombázásokat hajtottak végre Oroszországban, a Belgorodi területen. Ezt a terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte Telegram-csatornáján.

  Ezenkívül a Volokonovszkij járásban az egyik falu külterületét is találatok érték, áldozatok nem voltak – a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

  A lövedékdarabok három magán-lakóingatlan ablakát törték be, valamint megrongálták a gázvezetéket és a villanyvezetéket. Az operatív és mentőszolgálatok a helyszínen vannak, és felszámolják a következményeket

  – mondta Gladkov.

 • Az Ahmat különleges egységei, valamint az I. hadtest egységei heves harcokat folytatnak Donyeck irányában – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

  Donyeck irányában a leghevesebb harcokat az Ahmat különleges célú rohamosztagok vívják Marjinka középső részén, valamint az Első Hadtest egységei a Donyecki Népköztársaság Avgyijivka térségében

  – mondta Konasenkov.

  Marjinkát a háború eseményeit követő Liveumap térképe szerint már félig elfoglalták. Marjinkánál – Bahmut után – a leghevesebb harcok dúlnak már hónapok óta.

  marjinka
  Fotó: liveuamap.com
 • Oroszország „kevésbé rugalmasan” reagál a hadműveleti kihívásokra a Bahmutnál elszenvedett súlyos veszteségek után, írta a brit védelmi minisztérium.

  A térségben Oroszország átcsoportosítja a reguláris egységeket, miután a Wagner-zsoldoserők befejezik a kivonulásukat.

  A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők valószínűleg „kevésbé rugalmasan reagálnak majd a műveleti kihívásokra”, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el Bahmutban.

 • Margus Tsakhna észt külügyminiszter szombaton az ukrán fővárosba, Kijevbe utazott. Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, aki a Twitteren jelentette be a hírt.

  „Jó látni Margus Tsakhnát Kijevben. Észtország nagy barátunk” – írta a kép mellé a tárcavezető.

  Kuleba hozzátette, hogy az észt kollégájával folytatott találkozó során Ukrajna NATO-csatlakozásáról is egyeztettek.

 • Vlagyimir Putyin mindent megtesz annak érdekében, hogy ne fordítsa maga ellen az orosz ortodox egyházat – írja a Sky News.

  Az orosz kormányfő elrendelte, hogy Oroszország egyik legszentebb műalkotását, Andrej Rubljov Szentháromság-ikonját vigyék át egy galériából egy moszkvai katedrálisba. Vlagyimir Putyin ezzel is hangsúlyozza, hogy egyre jobban támaszkodik az egyházra.

  Regina Elsner, az Orosz Ortodox Egyház kutatója szerint Vlagyimir Putyin abban érdekelt, hogy az egyház az ő oldalán maradjon a háború ügyében.

  „Vlagyimir Putyinnak meg kell mutatnia, hogy a háború nem az ő személyes harca, hanem Oroszország küldetése, amelyet ő csak teljesít” – nyilatkozta a kutató.

 • Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev szombaton a Telegram-csatornáján kifejtette, hogy minden olyan jövőbeli orosz politikai vezető, aki megpróbálná megváltoztatni az ország politikájáról kialakult diskurzust, árulónak lesz bélyegezve, így nincs visszatérés a „háború előtti” időszakhoz.

  Biztosan mondhatom: Nincs visszatérés a »fényes« európai múlthoz számukra. És nem csak azért, mert nem szeretnek és nem várnak minket ott. [...] Oroszország teljesen más ország most, mint a háború előtt volt. Vezetők, pártok és kormányok jönnek és mennek, míg az emlékek és értékek, amik vérré váltak, nagyon hosszú ideig fennmaradnak. Évtizedekig, néha évszázadokig. Ezeket semmilyen új vezető – függetlenül attól, hogy milyen politikai erőt képvisel – nem tudja megváltoztatni

  vélekedett Medvegyev.

  A két ország közeledésére törekvőket árulónak nevezte, és az 1940-es évek végén felbomló Független Államok Közösségével hozta párhuzamba, melynek vezetése helytelenítette a náci Németország ellen vívott háborút.

 • Egy Kreml-ellenes orosz milícia, amely támadásokat intézett Oroszország ellen, azt állítja, hogy megegyezett az ukrán hadsereggel orosz civil lakosok evakuálásáról.

  A „Szabadságot Oroszországnak” nevű légió parancsnoka azt mondta, hogy tegnap Moszkva csapataival harcolt a belgorodi határvidéken. A belharcok okaként azt nevezte meg, hogy Vlagyimir Putyin „kaotikus” módon lőtte az említett régiót.

  Az ukrán fegyveres erők nem erősítették meg az orosz alakulat nyilatkozatát, és korábban tagadták a velük való együttműködést.

 • Orosz tüzérek megsemmisítettek két ukrán önjáró löveget Herszon közelében – közölte szombaton a RIA Novosztyival egy, a helyzetet jól ismerő forrás.

  „A veszteségek: öt halott és három sebesült ukrán katona”  jelentette a forrás.

  A megsemmisített ágyúkkal az ukrán csapatok a Dnyeper bal partján fekvő városokat támadták. Az ukrán csapatok naponta lövik a Herszon régió területét, akár száz lövedéket is kilőnek egy nap. Csak tegnap este a régió sürgősségi szolgálatának közlése szerint mintegy 30 lövedék vette célba a környező falvakat.

 • Ukrajna szövetségesei által gyártott alkatrészeket találtak az iráni gyártmányú, „Shahed” fantázianevű drónokban, amelyeket az orosz erők arra használnának, hogy halálos támadásokat indítsanak a harctértől távol eső ukrán városok ellen  közölte június 3-án Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

  Danilov elmondta, hogy Ukrajna szétszerelte a „Shahed” drónokat, és „olyan alkatrészeket talált ott, amelyeket sem Iránban, sem Oroszországban nem gyártanak”.

  Danilov felvetette, hogy ezeket az alkatrészeket  anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, honnan származnak, vagy mik azok  Oroszországnak szállíthatták Ukrajna teljes körű lerohanása előtt, mivel a drónokat többnyire 2019 és 2021 között gyártották.

  A tisztviselő azonban hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell vizsgálni, a szankciók ellenére hogyan kerülhettek Oroszországba vagy Iránba olyan nyugati alkatrészek, melyeket felhasználva az orosz drónokat mobilizálhatták.

  A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) elemzése szerint az Irán által Oroszországnak eladott „Shahedeket” német technológián alapuló motor hajtja, amihez Irán illegális úton juthatott hozzá.

 • A Nyugat egymás ellen akarja uszítani Oroszországot és Belaruszt, hogy megakadályozza az uniós állam megerősödését – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

  „A kollektív Nyugat nem hagy fel a történelem cinikus meghamisítására tett kísérletekkel, a tankönyveket átírják, a tényeket eltorzítják és kiforgatják, az emlékműveket lerombolják” – tette hozzá a tárcavezető.

  A miniszter megjegyezte, hogy csak „a múltról alkotott objektív kép újrateremtésével” lehetne ellensúlyozni az ilyen törekvéseket.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának 50 Patriot ütegre van szüksége, hogy megvédje polgárait az orosz lövedékektől.

  Szerinte jelenleg ez az egyetlen olyan rendszer, amely képes bizonyos típusú orosz rakéták ellen fellépni. Ukrajnának légvédelmi rendszerekre is szüksége van az ellentámadáshoz – tette hozzá az elnök.

 • Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka meglátogatta a front bahmuti szakaszát, és megbeszélést tartott az egységek parancsnokaival a további intézkedések megtervezéséről.

  „A fő hangsúly, mint mindig, most is az embereken van” – jelentette ki. Szirszkij azt is hozzátette, hogy az inváziós erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek  Bahmut közelében.

 • Az amerikai kormányzat úgy véli, a többi szövetségessel együtt megfelelő katonai segítséget nyújtottak Ukrajnának az ellentámadás lefolytatásához – közölte John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken.

  „Mindenekelőtt nagyon elégedettek vagyunk azzal, hogy segítettünk Ukrajnának felkészülni az ellentámadás lefolytatására. Hogy mikor kezdik meg az offenzívát, az tőlük függ, de biztosak vagyunk abban, hogy mi mindent megtettünk, amit lehetett. És amikor azt mondom, hogy »mi«, akkor nemcsak az Egyesült Államokra gondolok, hanem szövetségeseinkre és partnereinkre is" – nyilatkozta Kirby.

  Szerinte nemcsak arról van szó, hogy Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel látják el, amire jelenleg a legsürgetőbb szükségük van, hanem páncélozott járművek, tüzérség, lőszerek szállításáról, valamint kiképzések lebonyolításáról is.

  Kirby hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg hadműveleteinek folytatásával és a területek felszabadításával szükség lesz a lőszerek és a felszerelések pótlására.

  Kirby szerint az amerikai kormány készen áll arra, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban is támogassa Ukrajnát – írja a The Guardian.

 • Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az oroszok által korábban megszállt  területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombaton megjelent interjúban.

  Az államfő a Wall Street Journalnak nyilatkozott:

  Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk. Nem tudom, mennyi időbe telik majd. De miénk lesz a győzelem, készen állunk rá.

  A Reuters arról számolt be, hogy Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, Ukrajnának meg kell várnia, amíg több nyugati páncélozott jármű érkezik az ellentámadás megindítása előtt.

  Az ukrán elnök diplomáciai úton igyekszik fenntartani a nyugati támogatást, több katonai segélyt és fegyvert kérve, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna sikerre vigye terveit.

 • A BBC-vel együttműködő független orosz portál szerint Oroszország eddig mintegy 45 ezer embert veszíthetett el az ukrajnai invázió következtében.

  A Mediazona szerint ez egy óvatos becslés, a valódi veszteségek ennél nagyobbak lehetnek, írja a The Independent.

 • Az oroszok szombat reggel aknavetőkkel lőtték a Harkivi terület egyik települését, a támadásban egy ember meghalt – közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

  Az elmúlt 24 órában két ember – köztük egy hároméves gyermek – meghalt, és hatan megsebesültek az orosz támadásokban. Emellett pénteken öt gyermek lépett aknára, közülük ketten meghaltak, hárman pedig megsebesültek, tette hozzá Szinyehubov.

 • Többen is kifütyülték Olaf Scholz német kancellárt egy falkenzei SPD-fesztiválon, a háborgók a háború szításával vádolták a politikust – jelentette a Bild című német lap.

  A mintegy százfős tömeg előbb kifütyülte a politikust, majd a hangoskodók „háborús uszítónak”, „hazugnak” és „gengszternek” nevezték őt.

  A színpadra lépő brandenburgi miniszterelnököt, Dietmar Woidkét ugyanígy fogadta a közönség. Mindkét szónok Moszkvát hibáztatta az ukrajnai helyzetért, ami még inkább felbőszítette az embereket, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

  A Bild megjegyezte, hogy a tüntetők békezászlókat lengettek, és néhányan orosz jelképeket viseltek.

  Olaf Scholz korábban Tallinnban azt mondta, hogy Németország addig támogatja pénzügyileg és katonailag Ukrajnát, „amíg csak szükséges”.