Megöltek két izraeli katonát az egyiptomi határnál

2023.06.03. 17:55
Az egyiptomi határnál lelőttek két, őrt álló izraeli katonát szombat reggel. Azt egyelőre nem tudni, hogy terrortámadásról vagy egyiptomi csempészek bosszújáról lehetett szó. A határ ugyanezen részénél egy másik fegyveres összetűzés is volt szombaton, melyben két további izraeli katona sérült meg.

A határnál egy őrhelyen szolgálatot teljesítő izraeli női és férfi katona lövésekről számolt be, majd két órával később holtan találták őket álláshelyükön.

Nem sokkal korábban, hajnali kettőkor az izraeli katonák meghiúsítottak a környéken egy csempészakciót, amelyben az egyiptomi elkövetők létrákat használtak a határ mellett.

Az izraeli hadsereg szakemberei vizsgálják a lövöldözés körülményeit. A gyilkosságok terrortámadások is lehettek, de az is elképzelhető, hogy a katonák lelövése véres bosszú volt a csempészakció megakadályozása miatt.

Az álruhás merénylő

Egy másik incidens is történt dél körül az egyiptomi határnál, amelyben megsérült két további izraeli katona. Egy egyiptomi merénylő biztonságiőr-egyenruhában szivárgott be a körzetbe, őt az izraeli katonák tűzharcban megölték. Az izraeli hadsereg egységei később repülőgépek segítségével átkutatták a térséget további merénylőket keresve.

Joáv Galant védelmi miniszter helyzetértékelő megbeszélést tartott szombaton Herci Halevi vezérkari főnökkel, valamint magas rangú biztonsági tisztekkel, és rendszeresen tájékoztatják Benjámin Netanjahu miniszterelnököt is a fejleményekről.

Az izraeli–egyiptomi határ az egyesült államokbeli Camp Davidben 1979-ben aláírt békemegállapodás óta jellemzően csendes. Az elmúlt évtizedben Izrael kerítésrendszert épített a határra az afrikai illegális bevándorlók és a muszlim terroristák feltartóztatására.

A határkerítésnél gyakran próbálnak kábítószert csempészni Izraelbe, és többször zajlott lövöldözés is a múltban a csempészek és az izraeli egységek között.

Mint az Indexen beszámoltunk róla, május végén egy Libanon felől érkező drónnal gyűlt meg az izraeli hadsereg baja.