Egy ukrán közgazdász szerint Orbán Viktor egy orosz kém, aki másodállásban miniszterelnökként dolgozik

2023.06.04. 16:42
Olekszandr Kirs ukrán közgazdász véleménycikket közölt, amelyben arról ír, hogy szerinte a magyar miniszterelnök szégyent hoz az „egész európai családra”, és Magyarország már szinte mindenkit irritál a nemzetközi politikában.

Mindenki tudja, hogy a NATO-ban, akárcsak az EU-ban, van egy bizonyos kisebbségi diktatúra, mert a többség gyakran kénytelen meggyőzni ezt a kisebbséget, amelybe Magyarország is beletartozik – írja Olekszandr Kirs ukrán közgazdász.

A szakember az Obozrevatel ukrán társadalmi-politikai kiadványban közölt véleménycikket Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, amelyben arról ír, hogyan lett a kormányfő rendkívül fontos alakja az európai politikának.

Mint írja, néha „az orosz kém Orbán Viktoron, aki másodállásban magyar miniszterelnök”, múlik minden. Szerinte a  magyar kormányfő  „egy foglyul ejtett gyalog, aki eljutott a királynőhöz, de nem tudja megnyerni a játszmát”, és ezzel csak szégyent hoz az „egész európai családra”. A közgazdász úgy véli, hogy Magyarországot eleinte csak takargatták a komolyabb európai országok, azonban mára már szinte mindenkit irritál.

Megoldás, mint szuper-NATO

Azonban erre van egy nagyon egyszerű megoldás. Ha a NATO nem jár sikerrel, akkor ki kell egészíteni egy szuper-NATO-val. Nem helyette, hanem mellé. Egy olyan katonai szövetség lenne, amelyben Magyarország és Törökország nem lesz ott, de Svédország és Ukrajna igen

– fogalmazott a szakember.

Szerinte így végre teljesülne a teljes egyhangúság, és mindenről sokkal gyorsabban döntés születhetne, mint korábban, mivel az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország közötti egyhangúságra lenne csak szükség hozzá. Valamint ez a szervezet átvehetne olyan kérdéseket is, amelyeket Magyarország az EU-n kívül megvétóz.

„Elavult ENSZ”

És különben is, ez a politikai-katonai blokk olyan döntéseket is meghozhatna, amelyeket az elavult ENSZ az orosz vétó miatt nem tud meghozni. Ez egy valóban működő szervezet lenne három működésképtelen helyett

– tette hozzá Kirs.

A közgazdász véleménycikkét azzal zárta, hogy mindezt Ukrajnának kellene kezdeményeznie mint az ebben legérdekeltebb ország, de valójában az egész civilizációnak szüksége van erre. Úgy véli, nem Oroszországnak vagy Orbán Viktornak kellene uralnia a világot.  • Hírek
  • Megtakarítás