Levelet írt Madeleine McCann feltételezett gyilkosa

2023.06.04. 12:11
A 2007-ben eltűnt fiatal lány feltételezett elrablója és gyilkosa, Christian Brückner már több levelet írt a börtönben, hogy tisztázza a nevét. Az egyikben arról is beszámolt, szerinte miért lett ő a gyanúsított.

Mint ismert, Madeleine McCann a portugáliai Praia da Luzból tűnt el nyomtalanul még 2007 májusában. Hosszú éveken át nem történt előrelépés az ügyben, így a német vádhatóság 2020-ban bejelentette, hogy a kislány valószínűleg már nem él. 

A meggyilkolásával nem sokkal később egy német állampolgárt, Christian Brücknert gyanúsították meg, aki 1995 és 2007 között Praia da Luzban lakott, pont ott, ahol Madeleine eltűnt – és ahol nemrég különböző tárgyakat talált a rendőrség. A férfit korábban már elítélték szexuális zaklatás miatt, és jelenleg is hétéves börtönbüntetését tölti egy 72 éves amerikai nő megerőszakolásáért, azonban azt tagadja, hogy Madeleine McCann ügyéhez köze lenne, és vádat sem emeltek még ellene. 

Brückner a rácsok mögött több levelet is írt, ezekben egyrészt a börtönben lévő méltatlan körülményekre tért ki, másrészt azt bizonygatta, nincs köze ehhez az esethez, alaptalannak nevezve a vele szemben felhozott vádakat. A Daily Mail által megszerzett levélben ugyanakkor bővebben is kifejti, ki az a besúgó, aki őt nevezte meg elkövetőnek – kiemelve azon korábbi beszélgetésüket, amikor éppenséggel pont McCann került szóba. 

Nem sikoltozott

A gyanúsított a levélben kitért az informátorra, Helge Buschingra, aki 2017-ben kereste meg a rendőrséget azzal, információi vannak Madeleine McCann eltűnésével összefüggésben – ekkor Busching egyébként épp börtönbüntetését töltötte embercsempészet miatt Görögországban. Brückner korábbi elmondása szerint egykor haveri kapcsolatban álltak egymással, ám egy kábítószerügyletük félresiklása miatt összevesztek – pont abban az évben, amikor a fiatal lánynak nyoma veszett –, és többet nem beszéltek egymással.

A levélben azt írta, Busching állításai okolhatóak a német hatóság által ellene indított hadjáratért. Felidézte annak az informátornak a szavait is, aki azt közölte a rendőrséggel, 2008-ban Spanyolországban volt egy hippifesztiválon, amelyen részt vett Manfred Seyferth (egy tanú) és Michael Tatschl (egy másik tanú) is.

Manfred, Christian és én Portugáliáról kezdtünk beszélni. Christian ekkor tett egy megjegyzést az eltűnt lánnyal kapcsolatban. Megkérdezte, hogy megyek-e még Portugáliába, mire azt mondtam: »Nem megyek többé Portugáliába, mert túl sok a gond ott, sok a rendőr az eltűnt gyerek miatt. Valóban furcsa, hogy nyomtalanul eltűnt«. Christian erre így válaszolt: »Igen, még csak nem is sikoltozott«

– olvasható Busching beszámolója a levélben. Brückner ügyvédje, Friedrich Fulscher azonban a csevejjel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Még vizsgáljuk, ez a beszélgetés egyáltalán megtörtént-e, mivel vannak más tanúink is, akik szerint nem”.

Brückner egyébként Busching állításait megcáfolva csak annyit tett hozzá: nem is érdemes kommentálni. Ezzel együtt pedig részletezte, min kaptak össze korábban. 

2007-ben Helge egy kiló hasist adott el nekem, és amikor megérkeztem vele Németországba, észrevettem, hogy csak 750 gramm. Ezután már nem létezett a számomra. 2008-ban egyáltalán nem beszéltünk, és ezt követően már Manfred is egy senki volt a szememben

– írta, azt kifogásolva, hogy Busching jóval a büntetése lejárta előtt szabadulhatott a görögországi börtönből. 

Embercsempészetért ült

Helge Buschingot még 2017-ben tartóztatták le, mivel Görögországból Olaszországba próbált migránsokat csempészni, 2011-ben pedig már elítélték egy hajléktalan megtámadása miatt Olaszországban. A férfi a letartóztatását követően kapcsolatba lépett a hatóságokkal, miszerint értékes információi vannak, majd egy hotelszobában hallgatták ki őt órákon keresztül. Egy görög rendőrségi jelentés szerint Busching pénzbeli vagy egyéb ellenszolgáltatás nélkül vallott önként, ám az nem ismert, mekkora büntetést kapott embercsempészetért, és hogy letöltötte-e azt. 

Ahogy Busching és Seyferth korábban beszámolt róla a rendőrségnek, 2007-ben betörtek Brückner algarvei otthonába, ahonnan elloptak egy kamerát és egy fegyvert, amiket később egy tóba dobtak. Azt állították, a kamera szexuális erőszakot és kínzást ábrázoló jeleneteket tartalmazott két nővel – végül ez a tanúvallomás vezetett odáig, hogy Brücknert elítélték egy 73 éves nő megerőszakolásáért. A kamerát és a fegyvert azonban soha nem találták meg, és a gyanúsított úgy véli, Busching és Seyferth beszámolója okolható amiatt is, hogy belekeveredett Madeleine McCann ügyébe.   • Tippek
  • Hírek