18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Húsz évet ült börtönben az ausztrál nő, mire kiderült: tévesen ítélték el gyerekei meggyilkolásáért

2023.06.05. 08:45
Szabadon engedték Ausztráliában azt az asszonyt, akit korábban saját gyerekei meggyilkolása miatt ítéltek el. Ügye most újabb fordulatot vett.

Ausztráliában húsz év után szabadon bocsátottak a börtönből egy asszonyt, akit négy gyereke meggyilkolása miatt ítéltek el, ám egy újabb vizsgálat alátámasztani látszik Kathleen Folbigg vallomását, amely szerint a gyerekek természetes úton haltak meg.

Az új vizsgálat szerint az 1989 és 1999 között meghalt gyerekek közül kettő szívleállást okozó, CALM2–G114R nevű genetikai rendellenesség miatt halt meg, a harmadik pedig egy neurogén eredetű rendellenesség miatt.

A vizsgálat szerint ezek után legalábbis kétséges, hogy az asszony megölte volna negyedik gyermekét.

A 2003-ban elítélt Folbiggnak Új-Dél-Wales állam főügyésze, Michael Daley adott kegyelmet, bejelentésében pedig kiemelte, hogy a lépés azt mutatja: az ország igazságszolgáltatása jól működik.

Hozzátette: a történteket látva, képtelenség nem együtt érezni Kathleen és Craig Folbigg-gal. Kiemelte, hogy a feltétel nélküli kegyelem nyomán Folbigg azonnal szabadon távozhatott, az ítéletet azonban nem semmisítik meg. Folbigg eredetileg 40 év börtönbüntetést kapott, melyet 2005-ben 30 évre csökkentettek.

Így 2033-ban szabadult volna, kegyelmet pedig legkorábban 2028-ban kérhetett volna. Az asszony végig tagadta bűnösségét. Tavaly márciusban csaknem száz tudós – köztük két Nobel-díjas – levelet intézett az ausztrál hatóságokhoz, melyben Folbigg szabadon bocsátását kérték.