Hatalmas áradások sújtják Haitit, legalább tizenöten meghaltak

2023.06.05. 12:31
Legalább tizenöt ember életét vesztette, és további nyolc eltűnt a heves esőzések okozta áradások és több földcsuszamlás következtében Haitin – közölték a helyi hatóságok vasárnap.

A haiti polgári védelmi ügynökség közlése szerint az áradások következtében több mint tizenháromezer embert ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából. A szombati heves esőzések miatt több mint hétezer család tett kárbejelentést, a hatóságok által jelenleg is zajlik a károk felmérése.

Az esőzések a termésben is jelentős károkat okoztak Haiti központi régiójában, miközben az éhínség egyre jobban elhatalmasodik az országban.

Az ország miniszterelnöke, Ariel Henry elmondása szerint helyi és nemzetközi szervezetekkel együttműködve próbálnak segíteni az érintett területek lakóinak.

Mint megírtuk, nemrégiben egy földcsuszamlásban 14 ember meghalt, és öt eltűnt a Kína délnyugati részén fekvő Szecsuán tartományban. A térségi időjárási adatok szerint a szerencsétlenséget megelőzően két nappal Lesan városában heves esőzések voltak.

Szombaton Japánt is heves esőzések sújtották, a meteorológiai szolgálat pedig földcsuszamlások és a folyók áradása miatt riasztást adott ki Kelet-Japánban, beleértve Tokiót is. A rendőrség országszerte számos sérültet jelentett.