Nemzetközi embercsempész-hálózatra csaptak le a hatóságok

2023.06.07. 21:41
Egy török és iraki illegális bevándorlókat Románián keresztül Nyugat-Európába szállító embercsempész-hálózatra csaptak le szerdán a hatóságok Romániában, Szerbiában és Németországban.

A török és szíriai állampolgárok által tavaly szervezett, Németországból, Szerbiából és Törökországból irányított bűnszövetkezet romániai tagjainak feladata az volt, hogy Temesváron és Aradon bérelt szállásokon elbújtassák a bolgár vagy a szerb határon keresztül illegálisan hozzájuk irányított migránsokat, valamint megszervezzék átszöktetésüket a román–magyar határon – közölte a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Erre a célra hivatásos gépkocsivezetőket szerveztek be, akik a határátkelésnél a rakomány közé bújtatták a bevándorlókat, vagy a zöld határon keresztül indították útnak a migránsokat Magyarország felé.

A vádhatóság közleménye szerint a nyomozók mintegy 300, a bűnszövetkezet által csempészett illegális bevándorlót azonosítottak, akikkel 4 és 10 ezer euró közötti összeget fizettettek az embercsempészek Németországba juttatásukért, annak függvényében, hogy mekkora útszakaszról volt szó.

A romániai bandatagok állítólag az országba legálisan érkezett távol-keleti vendégmunkások köréből is toboroztak migránsokat, akik hajlandók voltak 4-5 ezer eurót fizetni azért, hogy illegálisan Németországba juttassák őket.

Szerdán 11 romániai gyanúsítottnál – Arad, Temes és Arges megyei helyszíneken – tartottak házkutatást. Az Eurojust és az Europol által összehangolt műveletnél az ügyet román kollégáikkal közösen felderítő német és szerb nyomozók is jelen voltak.

Hasonló módon a román rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatósága embercsempészetre szakosodott munkacsoportjának egyik nyomozója is jelen volt a bűnszövetkezet németországi gyanúsítottjainál szerdán végrehajtott házkutatásnál Potsdamban – közölte a DIICOT.  • Csok