Soron kívül kapott magyar állampolgárságot a „Széna téri vadmacska”

2023.06.07. 12:46
Soron kívül magyar állampolgárságot kapott Izraelben a „Széna téri vadmacska”, a holokauszttúlélő, majd 1956-os harcos Tova Meir.

A soron kívül megítélt magyar állampolgárságot Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár adta át a 96 éves holokauszttúlélőnek, aki 1956-ban a Széna téri felkelőcsoportban harcolt, majd elhagyta Magyarországot − közölte az MTI. 

Nagyon örülök az állampolgárságnak. Úgyis magyar vagyok, hát legyen állampolgárságom is

− mondta Tova Meir az MTI tudósítójának a rendezvény után, melyen kibucának egész közössége köszöntötte az idős asszonyt, s a helyi kórus énekelt a beszédek között. Munkásságát Ron Lusztig, a magyar ajkú izraeliek cfáti emlékmúzeumának igazgatója és Panyi Miklós méltatta.    

Fantasztikus élettörténet, az ellenállás, az élni akarás, az újrakezdés története − hangsúlyozta Panyi Miklós.

Életét végigkíséri a közép-európai népeket, köztük a Kárpát-medencei magyarságot és zsidóságot ért megpróbáltatások és tragédiák sorozata. Sorsából rengeteget tanulhatunk és meríthetünk: a második világháború idején történt minden tragédia és nehézség ellenére hazáját nem hagyta el, és az 56-os forradalomban ellenálló szabadságharcos lett, életét kockáztatva küzdött a szovjet megszállás és elnyomás ellen a szabadságért

− emelte ki az államtitkár. 
    
Tova Meir Einhorn Gizella néven született a kárpátaljai Gányán, s a második világháború idején Budapestről hajtották halálmenetben a nyugati határ felé. Később álnéven bujkált, majd tolmácsolt a szovjet csapatoknak. A felszabadulás után is megtartotta háborús álnevét, nem tért vissza eredeti személyazonosságához.

1956-ban a felkelőkhöz állt, s a Széna téri csoportban Szabó bácsi akkor nevezte el vadmacskának, amikor kiváló látásával messziről felismerte, hogy egy mentőautóban ÁVH-sok ültek, s mint utóbb kiderült, véres gézbe csomagolva fegyvereket szállítottak.     

A levert felkelés után Ausztriába menekült a megnyitott határon, majd onnan Belgiumba került, ahol három évig élt. Ekkor a Vöröskereszt segítségével megtalálta Izraelben élő bátyját, és kiutazott hozzá. 1959-ben visszavette eredeti nevét, és letelepedett az észak-izraeli Ajelet Hasahar nevű kibucban.  • Tippek
  • Biztosítás