18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jézus Krisztus nevét emlegette a gyerekeket késelő szír menekült Franciaországban

2023.06.08. 21:36
Szíriából érkező, állítása szerint keresztény férfi támadt Franciaországban hároméves vagy annál fiatalabb gyermekekre, akik jelenleg is kritikus állapotban vannak. A támadás egy játszótéren történt, a szemtanúk szerint a férfi Jézus Krisztus nevét emlegette.

Négy kisgyermeket késeltek meg egy parkban az Annecy-tó közelében, Franciaország délkeleti részén. A rendőrség letartóztatta a támadót – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter. A hatóságok közölték, hogy a gyerekek háromévesek vagy annál fiatalabbak, és kritikus állapotban vannak.

James Cleverly brit külügyminiszter elmondta, hogy a sérült gyermekek között egy brit és egy holland állampolgár is van. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított egy 31 éves szíriai, Svédországban menekültstátusszal rendelkező férfi.

Antoine Armand regionális képviselő a BBC szerint „förtelmesnek” nevezte a támadást, és azt mondta, hogy a hatóságok nyomoznak, de „nagyon keveset tudnak”.

A közösségi médiába feltöltött videofelvételek a támadásról egy kis játszóteret mutatnak, ahol az élet a megszokott kerékvágásban zajlik. A gyerekek szaladgálnak, majd egy férfi lép be egy késsel, nem sokkal később pedig sikolyok hallatszanak. A felvétel tanúsága szerint az elkövető egyértelműen gyerekeket keresett, akiket megtámadhat, még egy babakocsiban ülő gyermeket is megkéselt.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök és a belügyminiszter a támadás helyszínére utazott. A miniszterelnök egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy négy gyermek és két felnőtt sérült meg, néhányukat intenzív osztályon kezelik.

A támadónak nincs büntetett előélete, és van egy gyermeke, aki körülbelül ugyanolyan idős, mint azok, akiket megtámadott

– mondta.

Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze újságíróknak elmondta, hogy a fiatal áldozatok 22 hónapos és hároméves kor között voltak, hozzátéve, hogy a gyerekek „súlyos állapotban” vannak. Az egyik felnőtt súlyosan, a másik csak könnyebben sérült meg.

Úgy tűnik, hogy nem volt semmiféle terrorista motiváció

– jelentette ki. A rendőrség szerint a gyanúsított menekültstátusszal rendelkezik Svédországban, és nemrég érkezett Franciaországba, feleségét és hároméves kislányát hátrahagyva. Egy tavalyi franciaországi menekültstátusz iránti kérelmében azt állította, hogy szíriai keresztény. Szemtanúk elmondása szerint a támadó Jézus Krisztus nevét emlegette a támadás közben.