Negyven nap után megtalálták a kolumbiai dzsungelben eltűnt gyerekeket

AFP.png
2023.06.10. 07:14

A négy testvérnek egy repülőgép lezuhanása után veszett nyoma, egyikük mindössze 11 hónapos. A gyermekekre alultápláltan, rovarcsípésekkel borítva találtak rá a baleset helyszínétől mintegy öt kilométerre, ugyanakkor egyiküknek sem volt súlyos az állapota – közölte a The Guardian.

A testvérek – egy tizenegy hónapos csecsemő, egy négy-, egy kilenc- és egy tizenhárom éves fiú – egy repülőszerencsétlenségnek voltak a túlélői, amely május 1-jén történt, feltehetően egy mechanikai meghibásodás miatt. A tragédiában három ember vesztette életét, akik holttestét már korábban megtalálták a hatóságok. Az áldozatok között volt a repülőgép pilótája és a négy gyermek édesanyja is. 

Médiaértesülések szerint a testvérek édesapjukhoz utaztak látogatóba, akinek el kellett menekülnie otthonról, miután a FARC gerillaszervezet egyik szakadár csoportja folyamatosan fenyegette őt.

Szinte felfoghatatlan, hogyan vészelték át a fiatalok a heves viharokat az Amazonas egyik legbarátságtalanabb részén, ahol ragadozó állatok és fegyveres csoportok élnek.

Egy közeli őslakos törzs vezetője szerint a testvérek túlélése annak is volt köszönhető, hogy korábban a kutatócsapat ledobott több élelmiszer-túlélőkészletet, valamint hogy a gyermekek bennszülött felmenőitől megkapták a dzsungelben éléshez szükséges ősi tudást. Az uitoto őslakos törzsből származó kiskorúakat először San Jose del Guaviaréba szállítják, a helyi kórházba. Az uitotók Kolumbia délkeleti és Peru északi részén élő nép.

Gustavo Petro kolumbiai elnök a túlélők megtalálásáról Twitter-oldalán úgy fogalmazott: „Öröm az egész országnak!″ Hozzátette, hogy a példa, amelyet a gyerekek túlélésből mutattak, be fog vonulni a történelembe. „A dzsungel mentette meg őket” – hangsúlyozta Petro. „Ők a dzsungel gyermekei, és most már Kolumbia gyermekei is”.

A május 1-jén lezuhant gép roncsai
A május 1-jén lezuhant gép roncsai
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Korábban május 18-án jelentek meg téves hírek a gyerekek hollétéről, amikor a kolumbiai elnök szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy megtalálták a gyerekeket. Később törölte az üzenetet, azt állítva, hogy egy kormányhivatal tájékoztatta őt félre.

Nem adták fel a kutatást

A repülő lezuhanása után a mentőcsapatok bíztak benne, hogy maradtak túlélők, ugyanis mintegy 500 méterre a baleset helyszínétől lábnyomokat, megrágott gyümölcsöket és használt pelenkákat is találtak. A keresést a vadállatok, a 40 méter magas fák és a heves esőzések nehezítették.

A Remény elnevezésű mentőakcióban 150 katona, 200 önkéntes, valamint egy 10 belga juhászkutyából álló csapat kereste a gyermekeket több mint 323 négyzetkilométeren. A kutatásban a légierő három helikoptere is részt vett.

Az egyik fedélzetéről egy hangszóró közvetítette a gyerekek nagymamája által felvett üzenetet.

Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak.

Idővel a gyermekek megtalálására már egyre kevesebb esélyt láttak, miután a kutatócsoport lázadók elhagyott táborára bukkant. A keresést emellett az is nehezítette, hogy a gyermekek folyamatosan mozgásban voltak.

Pénteken 17 óra körül egy tíz katonából és nyolc bennszülöttből álló csoport új nyomokat fedezett fel, amelyet követve rátaláltak a gyerekekre.

(Borítókép: A kolumbiai elnöki hivatal által közreadott fotó a gyerekek megtalálásáról. Fotó: AFP / Kolumbiai elnöki hivatal)