Meghaltak az eltűnt tengeralattjáró utasai

GettyImages-1258934581 (1)
2023.06.22. 18:35
Az amerikai parti őrség egy friss jelentésben azt közölte, hogy az eltűnt turista-tengeralattjáró (Titan) kutatására küldött egyik távirányítású jármű a kutatási területen belül törmelékmezőt fedezett fel. Az eltűnt Titan tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó utasok meghaltak – közölte csütörtök este a tengeralattjárót üzemeltető vállalat.

A Sky News beszámolója szerint azt közölték, hogy a szakértők kiértékelik az információt. Korábban a parti őrség azt mondta, hogy a keresési és mentési művelet továbbra is „aktív”, egyelőre nem tervezik, hogy felhagynak a Titan megtalálásával.

Megerősítették azt is, hogy a francia Victor 6000 mélytengeri robotot is bevetették. Eközben a kanadai Horizon Arctic hajó is bevetette saját távirányítású járművét, amely a tengerfeneket fésüli át.

David Mearns mentési szakértő a Sky Newsnak nyilatkozva a következőket mondta:

A parti őrség által használt törmelékmező szó a legrosszabb forgatókönyvre utal, könnyen lehet, hogy a tengeralattjáró megsemmisült.

Arról beszélve, hogy történt-e a nagy nyomás hatására összeroppanás, azt mondta: „Ha történt ilyesmi, akkor reménykedjünk, hogy azonnal, szó szerint milliszekundumok alatt történt, és az utasoknak esélyük sem volt felfogni, hogy mi történik”.

Hozzátette, hogy ez volt a „félelme” hétfő reggel, amikor meghallotta, hogy Hamish Harding, a Titan fedélzetén tartózkodó öt ember egyike eltűnt a tengeralattjáróban. Később az is kiderült, hogy a megtalált törmelék az eltűnt hajó leszállókerete, illetve a hátsó fedele volt.

Richard Garriott, a Felfedezők klubjának elnöke később arról nyilatkozott, hogy a keresésében részt vevő csapatoktól úgy értesült: a megtalált alkatrészek között olyanok is voltak, amik a tengeralattjáró kulcsfontosságú alkatrészeinek számítanak.

A törmelékmező azt jelenti, hogy a tengeralattjáró szétesett, méghozzá ilyen mélységben, mivel tudjuk, hogy körülbelül 3300 méteren megszakadt a kommunikáció... tehát ez tényleg a legrosszabb forgatókönyvre utal, ami egy katasztrofális meghibásodás, egy összeroppanás

– fogalmazott a szakértő a Daily Mailnek.

Az utasok meghaltak, részvétet nyilvánítottak a hozzátartozóknak

Az eltűnt Titan tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó öt ember feltehetően azután halt meg, hogy a hajó „katasztrofális balesetet szenvedett” – közölte a tengeralattjárót üzemeltető vállalat közleményében csütörtök este.

Az amerikai parti őrség pedig arról számolt be, hogy az egyik kutatórobot a Titanic roncsának orrától mintegy 500 méternyire találta meg a Titan merülőhajó farokkúpját.

A kutatócsapatok további törmelékeket is találtak, ami a nyomókamra katasztrofális elvesztésére utal. A fejleményekről azonnal értesítették az utasok hozzátartozóit, írja a BBC.

„Az amerikai parti őrség nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családtagoknak” – mondta John Mauger ellentengernagy.

Lehet, hogy soha nem kerülnek elő a holttestek

Nem kizárt, hogy a holttesteket nem sikerül megtalálni és felszínre hozni, jelezte az amerikai parti őrség.

„Ez egy hihetetlenül kíméletlen környezet” – utalt a mélyóceánban uralkodó nyomásra az ellentengernagy.

A következő órákban folytatódik a roncsmező helyszínének vizsgálata, tette hozzá.

A feltárt törmelékmezőből arra lehet következtetni, hogy a tengeralattjáró szétesett.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, vasárnap tűnt el a Titan névre keresztelt búvárhajó, amely egy pilótával és négy utassal a fedélzetén az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartott.

GettyImages-1258873535
Fotó: OceanGate / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Reuters cikke szerint a mentőcsapatok egy Connecticut állam nagyságú területen – amely körülbelül feleakkora, mint Belgium – kutatnak a búvárhajó után, amely akár az óceán fenekén is lehet, de a vízfelszínen is lebeghet.

Az elmúlt napokban dörömbölő hangokat fogtak be a tengeralattjáróról, így a mentőalakulatok arra következtetnek, hogy még életben van a bajba jutott csapat, azonban a szakemberek szerint már nem sokáig: még csütörtökön elfogyhat az oxigén a kabinban. A keresést emiatt továbbra is gőzerővel folytatják a hatóságok.

(Borítókép: Kutatócsapatok keresik az eltűnt tengeralattjárót 2023. június 21-én. Fotó: U.S. Coast Guard / Getty Images)