Egyre nagyobb veszélyt emlegetnek a lengyelek, készek arra, hogy visszaverjék az agresszív lépéseket

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.07.27. 21:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

  Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is. Jó pihenést kívánunk!

 • Kína és Oroszország gazdasági kapcsolatai segítettek korlátozni a Moszkva ukrajnai inváziója miatt bevezetett büntető nyugati szankciók hatását – áll az Egyesült Államok hírszerzési jelentésében.

  Kína még kritikusabb gazdasági partnerré vált Oroszország számára Ukrajna 2022. februári inváziója óta – áll a nem titkosított jelentésben, amelyet demokrata párti amerikai törvényhozók hoztak nyilvánosságra.

  Peking számos olyan gazdasági támogatási mechanizmust folytat Oroszország számára, amelyek enyhítik mind a nyugati szankciók, mind az exportellenőrzések hatását

  – áll a jelentésben, amelyet az al-Dzsazíra ismertetett.

  A jelentés szerint Peking valószínűleg szállított Moszkvának Ukrajnában alkalmazott kettős felhasználású polgári-katonai felszereléseket, de megjegyzi: nehéz megállapítani, hogy Kína milyen mértékben segített Oroszországnak kijátszani és megkerülni a szankciókat és az exportellenőrzést.

 • Az ukrán erők folytatták csütörtökön a támadó hadműveleteket a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk kikötőváros irányában, megszilárdították állásaikat az elért vonalakon – számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

  Az MTI szerint a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy az orosz erők csütörtökön rakéta- és légicsapást indítottak a déli, odesszai régió kikötői infrastruktúrája ellen: két Kalibr típusú rakétát indítottak, és nyolc Sahid csapásmérő drónt, utóbbiakat az ukrán légierő mind megsemmisítette.

  Összességében az orosz erők csütörtökön 27 légicsapást intéztek, és több mint harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és ukrajnai településekre. A támadásokban civilek haltak, illetve sebesültek meg, de számukat a vezérkar nem hozta nyilvánosságra. Kiemelte, hogy Ukrajna déli részén kikötői létesítmények és a lakóépületek semmisültek, illetve rongálódtak meg.

  A kijevi közlés szerint harminc összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között.

  A vezérkar kitért arra, hogy az elmúlt nap alatt az ukrán légierő hat csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, egyet légvédelmi rakétarendszerekre és szintén egyet egy parancsnoki állásra. A rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy orosz parancsnoki állást, egy koncentrációs területet, egy üzemanyagraktárt, egy elektronikus hadviselési állomást és öt tüzérségi fegyvert találtak el lőállásban.

 • Ukrajna feloldotta sportolói számára a tilalmat, amely szerint eddig nem versenyezhettek orosz és belorusz sportolók ellen nemzetközi versenyeken.

  Nem kellett azonban sokat várni az első botrányra: alig egy nappal később az ukrán Olga Harlan és az orosz Anna Szmirnova mérkőzésén az ukrán vívó nem akart kezet fogni orosz riválisával, csak a kardját nyújtotta, hogy azt csapják össze. 

  Harlan elhagyta az arénát, míg Szmirnova csaknem 50 percig maradt, követelve a szervezőktől az ukrán vívó kizárását „tiszteletlenség miatt”. A szervezők először nem adtak helyt az orosz versenyző panaszának, később mégis kizárták Harlant, így bolgár ellenfele játék nélkül jutott tovább.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számolt be róla, hogy Sztaromajorszke települést is visszafoglalták az ukránok.

  Zelenszkij közzétett egy videót a Telegramon ukrán katonákkal, akik elmondása szerint visszafoglalták az ukrajnai Sztaromajorszke falut az orosz erők elől – írja a Sky News.

  Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, két órával ezelőtti jelentése szerint Oroszország csütörtökön légicsapást mért a közelben. A reggeli frissítésben pedig a vezérkar szóvivője azt állította, hogy Ukrajna bizonyos sikereket ért el a térségben, megerősítve a korábban elfoglalt állásaikat.

  A szóvivő azt is állította, hogy az orosz erők veszteségeket szenvedtek, és visszavonták a tartalékaikat, a heves harcok továbbra is tartanak.

 • Az Egyesült Államok azt állítja, nem látta semmilyen hiteles jelét annak, hogy Oroszország vagy a Wagner-zsoldoscsoport részt vett volna a nigeri katonai puccsban – közölte a Sky News.

  A Fehér Ház legutóbbi sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre szóvivő újságíróknak elmondta, hogy Washington óvatosságra intette nigériai állampolgárait.

  Jean-Pierre hozzátette, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli a hatalom erőszakos átvételét Nigerben.

  Hozzátette: „Niger fontos partner, ezért szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet”.

 • A Reuters jelentése szerint Lengyelország, Litvánia és Lettország közösen dönthet úgy, hogy lezárják határaikat a közeli orosz szövetséges Belarusszal, ha az országgal közös határaik mentén súlyos incidensek történnek a Wagner-csoporttal – mondta csütörtökön a lengyel belügyminiszter.

  Kétségtelen, hogy amennyiben a Wagner-csoporttal kapcsolatos súlyos incidensek történnek a NATO- és EU-országok, például Lengyelország, Litvánia vagy Lettország határain, kétségtelenül közösen fogunk intézkedni

  – mondta Mariusz Kaminski miniszter.

  Majd hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy ha ez a helyes válasz, akkor teljes elszigeteléséhez folyamodhatnak – írja a The Guardian.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Mikolajiv város kórházába látogatott, hogy a régió bombázásában megsérült gyermekekkel találkozzon.

  A kórház sebészeti osztályán olyan gyerekekkel beszélgetett, akiket a régió bombázásakor elszenvedett sérülések miatt kezelnek. Az ukrán elnök erről Twitter-oldalán számolt be. 

  Köszönöm orvosaink nagyszerű munkáját, hogy visszahozták az életbe a gyerekeket, akik a jövőnket jelentik, beleértve a más régiókból érkezetteket is. Még jobban meg kellene becsülnünk az egészségügyi dolgozókat, és javítanunk kellene nagyon fontos munkájuk feltételeit

  – írta bejegyzésében.

 • Az Európai Unió határa az oroszok szövetségesével, Belarusszal egyre veszélyesebbé vált – figyelmeztetett a lengyel kormánypárt vezetője. Jaroslaw Kaczynszki miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a határ biztosítása a lengyel kormány legfőbb prioritása – írja a Sky News.

  A Wagner-csoport több ezer zsoldosát telepítették Belaruszba a múlt hónapban azután, hogy Jevgenyi Prigozsin vezetésével lázadást indítottak. Az orosz zsoldosok mellett Moszkva rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket is telepített az országba.

  Mindent megteszünk, ami szükséges, és ami elegendő ahhoz, hogy könnyedén visszaverjünk bármilyen esetleges provokációt vagy agresszív lépést

  – fogalmazott Kaczynski.

 • Egy magas rangú ukrán tábornok szerint az orosz aknamezők és megerősített védelmi vonalak trükkös akadályt jelentenek a Dél-Ukrajnában ellentámadást folytató csapatok számára – írja a Sky News szemléje.

  Olekszandr Tarnavszkij tábornok a BBC-nek elmondta, hogy az erős orosz védelem megnehezíti a felszerelések – köztük a nyugati tankok és páncélozott járművek – előrenyomulását.

  Nem becsülöm alá az ellenséget

  – jegyezte meg Tarnavszkij.

 • Az ukrán parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

  A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb 90 nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg. A vonatkozó határozatokra 347, illetve 334 képviselő szavazott a 450 fős törvényhozásban.

  A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani. A törvény szerint azonban hadiállapot idején nem tarthatók választások.

  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

  A parlament az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdetén, tavaly február 24-én vezette be a hadiállapotot és az általános mozgósítást, ez a 8. hosszabbítás.

 • Az ukrán központi bank arra számít, hogy a háború végéig zárva marad a fekete-tengeri gabonafolyosó.

  Szerhij Nyikolajcsuk, az Ukrán Nemzeti Bank helyettes kormányzója elmondta, a központi bank legutóbbi alapvető gazdasági előrejelzése azzal a várakozással készült, hogy a folyosó zárva marad.

  Egy sajtótájékoztatón, miután Ukrajna bejelentette a tavaly június óta első kamatcsökkentését, Nyikolajcsuk azt mondta, a Közép-Európán keresztül vezető alternatív exportútvonalak létfontosságúak lennének az ukrán gabonaágazat számára – írja az al Dzsazíra.

 • António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a néhány országnak nyújtott maroknyi adomány nem enyhíti a fekete-tengeri gabonaüzlet megszűnésének súlyos következményeit – írja a Sky News

  Megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin felajánlotta az ingyenes orosz gabonát Afrikának „az ukrán gabona pótlására”.

 • Orosz jelentések szerint jelentős ukrán gépesített hadművelet zajlott, amely áttört néhány előre előkészített orosz védelmet Zaporizzsjától keletre. Úgy tűnik, hogy az ukrán támadás középpontjában az Orihivtől délkeletre fekvő Robotyne városa áll.

  A Sky News elemzője szerint az események értelmezését nehezíti, hogy Ukrajna nem szokta rendszeresen kommentálni a hadműveletek előrehaladását, Oroszország pedig gyakran túldramatizálja az ukrán hadműveletek mértékét, hogy kiemelje az ilyen offenzívák visszaszorításában elért orosz sikereket. 

  Azonban Oroszország azt állítja, hogy három zászlóaljnyi ukrán katona masszív támadást hajtott végre az orosz frontvonalon, beleértve több mint 80 ukrán páncélozott járművet.

  A bizonyítékok arra utalnak, hogy az ukrán erők valóban áttörték az orosz védelem első vonalát, mivel képek készültek egy Bradley páncélozott járműről és egy T–72-es harckocsiról 2,5 km-re délre az orosz frontvonaltól.

  Az nem világos, hogy Ukrajna már bevetette-e fő támadó erőit – a 10. hadtestet –, vagy ez a legutóbbi támadás a puhítási fázis része, amely az ukrán offenzívát eddig jellemezte.

  Bár az orosz védelmi vonal kiterjedt és több kilométer mély, ezért a teljes áttörésükhöz időre lesz szükség, valószínű, hogy az orosz erők többsége az északi szélén állomásozik, és így Ukrajna igyekszik gyorsan tőkét kovácsolni az elért előnyökből.

 • Letartóztattak egy ukrán ügynököt, aki megpróbálta felrobbantani a fekete-tengeri flotta egyik hajóját – ismertette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleményét a ria.ru.

  Mint írták, az ukrán különleges szolgálat terrorcselekményre készült a fekete-tengeri flotta egyik nagy pontosságú rakétafegyvereket szállító hajóján.  

  haditengerészet egyik tagját őrizetbe vették, mivel a gyanú szerint az ukrán hírszerzés ügynöke volt. A férfitól két improvizált robbanószerkezetet foglaltak le – tették hozzá.

 • Az ukrán parlament csütörtöki ülésén támogatta Olekszandr Tkacsenko menesztését a kulturális minisztérium éléről – hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

  Tkacsenko leváltását 321 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a törvényhozásnál Tkacsenko menesztését a tárca éléről, és nevezzen ki mást erre a posztra. Tkacsenko később bejelentette, hogy benyújtotta lemondását – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

  Tkacsenko az ukrán közvélemény rosszallása ellenére helyénvalónak nevezte, hogy a háború alatt több mint 500 millió hrivnyát (körülbelül 4,7 milliárd forint) fordítsanak az állami költségvetésből a holodomor – az ukrán nép ellen az 1930-as évek elején elkövetett népirtás – nemzeti múzeumának felépítésére.

  Az ukrán parlament július 13-án fogadta el a múzeum építésének befejezéséhez szükséges finanszírozásról szóló törvénytervezetet, amit felháborodással fogadott a társadalom, akárcsak azt, hogy a kijevi Haza Anyácska szobron Ukrajna címerére cseréljék a szovjet sarló-kalapácsos címert.

  Sokan sürgették a vezetést, hogy csak a győzelemre és a létfontosságú feladatokra koncentráljanak, azaz a sérült infrastruktúra újjáépítésébe, az egészségügybe és az oktatásba fektessenek be, de ne költsenek állami pénzeket múzeumokra, műemlékekre, gyaloghidakra és járdafelújításra, ezekről ugyanis háború idején le lehet mondani.

  A parlament a csütörtöki ülésen – 320 támogató szavazattal – megfosztotta mandátumától Jurij Arisztov kormánypárti képviselőt.

 • Mint arról már hírt adtunk, Ukrajna a heves harcok közepette folyamatosan halad előre a fronton. A jelek szerint ezt Vlagyimir Putyin bizonyos mértékig elismerte, mondván, Ukrajna katonai akciói intenzívebbé váltak az elmúlt napokban – írja a Sky News.

  Kijev továbbra is szűkszavúan nyilatkozott a történtekről, de Volodimir Zelenszkij szerda este azt mondta, hogy „nagyon jó eredmények” születtek a frontvonalon. Nyugati katonai elemzők szerint az ukrán csapatok jelentős ellentámadása a minap áttörte az orosz védelmi állásokat délen.

  Az orosz védelmi minisztérium továbbá közölte, hogy az ukrán erők több fronton is folytatják az oroszok által „sikertelennek” nevezett támadásokat.

 • Az interneten és az orosz médiában közzétett képek azt sugallják, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér egy szentpétervári csúcstalálkozón lehet, amelyen Vlagyimir Putyin is részt vesz.

  Prigozsin hollétét sok találgatás övezi sikertelen lázadása és júniusi belorusz  száműzetése óta. Azonban most a jelek szerint találkozott Dimitrij Szityijjel, aki a Wagner-csoport munkatársa a Közép-afrikai Köztársaságból.

  A Sky News megerősítette, hogy a kép a szentpétervári Trezzini Palace Hotelben készült. Pontosan megegyezik a szálloda Google-ön látható képeivel. 

  Ez a szálloda az orosz–afrikai csúcstalálkozó webhelyén szerepel az eseményhez használt szállodák egyikeként.

  Majd újabb képet tettek közzé a különböző  Wagner-támogató csatornákon. Ezek a posztok azt is állítják, hogy Prigozsin Szentpéterváron tartózkodik, és afrikai vezetőkkel találkozik.

 • A Harkiv megyei Kupjanszktól délre fekvő Kivsarivka város elleni orosz támadásban egy 74 éves nő meghalt – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója július 27-én.

  Szinyehubov szerint az orosz erők egy KAB–250-es irányított bombát használtak, amely megsemmisítette egy ötemeletes lakóépület egy részét. Továbbá egy közeli kilencemeletes épület is megrongálódott.

  Emellett a támadásokban négy civil megsérült, 35 és 81 év közöttiek.

  Oroszország egy S–300-as rakétát is kilőtt, ami tüzet okozott egy nem lakóépületben a Kupianszki járás egyik falujában – tette hozzá Szinyehubov a Kyiv Independent szerint.

 • Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy az ukrán erőknek szerdán sikerült áttörniük az orosz védelmi állásokat délen, Oroszország most arról számolt be, hogy Ukrajna támadásai sikertelenek – közölte a Sky News.

  Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapataik visszaverték a támadásokat Bahmutnál, valamint másik offenzívát is visszatartott a dél-zaporizzsjai régióban.

 • Az ukrán hadsereg vezérkarának csütörtöki jelentése szerint az orosz hadsereg megközelítőleg 244 270 főt veszíthetett a háború kezdete óta.

  Állítása szerint az utóbbi 24 órában 590 katonát veszíthettek az oroszok. Az adatokat más forrásokból nem lehet igazolni, azonban a nyugati szakértők egy része arról beszélt, hogy ezek a számok (akárcsak az ukrán veszteségekről készült orosz beszámolók) túlzóak lehetnek.

 • Az orosz elnök az Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón azt üzente az afrikai vezetőknek, hogy készen állnak helyettesíteni az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokat.

  A Sky News szerint Putyin azt mondta, hogy hajlandó több tízezer tonna gabonát ingyen odaadni Afrikának a következő pár hónapban (a termékekre a nyugati országok szankciókat vetettek ki).

  Elmondása szerint Oroszországban idén rekordot döntött a termés, és Moszkva szeretné kivenni a részét a globális élelmezés biztonságának fenntartásában. Közölte azt is, hogy Oroszország nem szándékozik visszalépni a nemrég felmondott, Ukrajnával közös gabonaalkuba.

  Egy paradox helyzet van kialakulóban. A nyugati országok hátráltatják a gabona- és műtrágyaszállítmányainkat, közben pedig álszent módon minket okolnak a miatt a válsághelyzet miatt, amely az élelmiszer világpiacán alakult ki

  – mondta Putyin, utalva ezzel arra, hogy a nyugati országok kritizálták Oroszországot amiatt, hogy blokád alá igyekszik venni Ukrajna tengeri exportját.

 • A RIA Novosztyi közzétett egy videót, amelyen egy orosz tüzérdandár megsemmisít egy amerikai gyártmányú Humvee páncélozott terepjárót.

  A tüzérek szerint a csapást a donyecki Nevelszk térségében hajtották végre, amikor az ukránok támadásra indultak. A Humveet egy drónnal vették észre, majd egy Rapira tankelhárító löveggel lőtték ki. 

 • John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy szerda éjjeli sajtótájékoztatón azt mondta: nem igaz, hogy „patthelyzet” alakult volna ki Ukrajnában.

  Reuters szerint Kirby közölte, hogy az ukrán hadsereg támadása lassú tempóban ugyan, de halad.

  Maga Zelenszkij elnök is azt mondta, hogy nem haladnak olyan gyorsan, nem nyomulnak annyit előre naponta, mint azt szeretné. Az Egyesült Államok ugyanezzel kapcsolatban nem kíván állást foglalni. De azt azért megjegyezhetjük, hogy haladnak, nincs szó patthelyzetről vagy arról, hogy befagyott volna a front

  – mondta, hozzátéve: igyekeznek minden eszközt átadni az ukránoknak, amire az előrenyomuláshoz szükségük van. 

     

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy csütörtökön a délkelet-ukrajnai Dnyipróban tett látogatást, ahol katonai vezetőkkel és magas rangú kormányzati tisztségviselőkkel megvitatta a harctéri helyzetet, valamint a lőszerutánpótlás és a légvédelem megerősítésének kérdését – írja az MTI. 

  Az ukrán elnök egy videót is megosztott, és a bejegyzésben felköszöntötte Valerij Zaluzsnijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát, valamint Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát születésnapjuk alkalmából (előbbinek még jóval korábban, július 8-án, utóbbinak szerdán volt a születésnapja).

  Mint a videón látható, Zaluzsnijnak egy egyedi pisztolyt, Szirszkijnek pedig egy, az ukrán hadsereg ellenállását szimbolizáló festményt adott ajándékba.

 • Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai katonai parancsnokság szóvivője az Odesszai terület elleni orosz csapással kapcsolatban közölte, hogy az éjszakai vihar a támadóknak kedvezett, mert megnehezült a nagy magasságban repülő rakéták bemérése – írja az MTI.

  Az ukrán légvédelem két rakétát lőtt ki, de nem találta el a támadó rakétákat, viszont Ukrajna más részeiben sikerült lelőniük nyolc orosz drónt.

 • Kilenc gyerek vesztette életét, és további 19 kiskorú sebesült meg 2022 decembere óta a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében az ukrán hadsereg belövései és egyéb akciói következtében – mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Julija Szazsajeva, a terület orosz megszállás alatti része vezetőjének gyerekjogi tanácsadója.

  A sebesült gyerekek között vannak, akik végtagjaikat veszítették el, vagy mellkasi sérüléseket szenvedtek – mondta az MTI beszámolója szerint a gyerekjogi képviselő, aki 2022 decembere óta tölti be ezt a tisztséget.

  Szazsajeva elmondta, hogy a háború következményeit azok a gyerekek is kénytelenek elszenvedni, akik a szüleiket veszítették el, árvaságra jutottak. Őket a rokonaiknál próbálják elhelyezni – tette hozzá.

  A Donyec-medencében csütörtökön tartják a háború gyerekáldozatainak emléknapját. Ez alkalomból megkoszorúzzák az elvesztett gyermekeiket sirató anyák melitopoli emlékművét.

 • Nem sok esély van arra, hogy Oroszországnak tényleg sikerül blokád alá vonnia a Fekete-tenger felől Ukrajnát – írta legfrissebb jelentésében az Institute for the Study of War (ISW) nevű washingtoni kutatóintézet.

  Mint írták, az orosz haditengerészet fokozta az arra irányuló erőfeszítéseit a Fekete-tengeren, hogy ellenőrzés alá vonják az Ukrajnába tartó civil hajókat is. Ezzel együtt szerintük az oroszok azért nem tudják blokád alá vonni a tengert, mert ehhez gyakorlatilag minden teherszállító hajóra tüzet kéne nyitniuk, amely Ukrajnába tart, és nem engedelmeskedik nekik,

  ami végső soron közvetlen konfliktusba sodorhatná őket a NATO-val.

  Az ISW szerint ezt a Kreml nem fogja megkockáztatni, de a fekete-tengeri ellenőrzések fokozásával így is helyezhetnek némi nyomást Ukrajna támogatóira.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország–Afrika-fórumon mond beszédet csütörtökön. Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a RIA Novosztyi kérdezte meg, hogy miről fog beszélni.

  Peszkov azt mondta, hogy az orosz elnök beszédének központjában az lesz, hogy Oroszország és Afrika miként tud együttműködni a mai gyorsan változó világban. A szóvivő ennél részletesebb tájékoztatást nem akart adni a beszéd témáiról, arra hivatkozva, hogy már csak mintegy másfél óra maradt a beszéd kezdetéig.

  Az Oroszország–Afrika-fórumot csütörtökön és pénteken tartják Szentpétervárott. Putyin a fórum margóján több afrikai állam vezetőjével és képviselőjével is kétoldalú találkozót tart.

 • Egy, a közösségi médiában terjedő felvételen az látható, hogy az ukránok miként semmisítettek meg egy támadó orosz alakulatot a fronton.

  A tucatnyi katonából álló orosz alakulat egy Kliscsijivka nevű faluba próbált meg benyomulni. De amint elhagyták a páncélozott járműveket, az ukránok rajtuk ütöttek.

  A jármű végül el is menekült a helyszínről, sorsukra hagyva a katonákat, de nem jutott messzire, nem sokkal később találatot kapott. A felvétel megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk, mert felkavaró lehet.