Lecsapott az Idala hurrikán Floridára, Joe Biden is a helyszínre ment

2023.09.03. 06:21
Florida hurrikán sújtotta északnyugati vidékére látogatott Joe Biden amerikai elnök, aki felszólította a törvényhozást, hogy fogadja el a mintegy 16 milliárd dolláros (5700 milliárd forintos) igényét a szövetségi katasztrófaalap feltöltésére.

Joe Biden arra hivatkozott, hogy az idei szokatlanul sok természeti katasztrófa miatt a korábban a költségvetésben szereplő összeg elfogyott.

Az elnök augusztusban mintegy 40 milliárd dollár (14 250 milliárd forint) pótlólagos forrást kért a kongresszustól, amiben még 12 milliárd dollár (4275 milliárd forint) szerepelt a természeti csapások kezelésére, de a héten közölte, hogy további 4 milliárd dollárral (1425 milliárd forinttal) egészíti ki a kérést.

Joe Biden, a vihar okozta károkat megtekintve, szövetségi forrásokat és segítséget ígért az újjáépítéshez és helyreállításhoz mind a lakóingatlanok, mind a kisvállalkozások tulajdonosainak, és úgy vélekedett,

az egyre sűrűbb természeti katasztrófák tagadhatatlanná teszik a klímaváltozás valóságát.

A Fehér Ház pénteken közölte, a demokrata párti elnök találkozik a hurrikán utáni munkákat a helyszínen irányító Ron DeSantis republikánus kormányzóval is, ám szombaton a kormányzói hivatal arról adott tájékoztatást, hogy egy ilyen tárgyalás megszervezésére rendelkezésre álló idő, tekintve a katasztrófa utáni feladatokat, túlságosan rövid. Ron DeSantis a hurrikán jelentette kormányzói kötelezettségei miatt a héten minden republikánus elnökjelölti kampányprogramját is lemondta. A két politikus ugyanakkor telefonon többször egyeztetett az elmúlt napokban.

Az Idalia hurrikán szerda kora reggel, 3-as erősségű viharként – óránként mintegy 200 kilométeres sebességű széllökésekkel – érte el Floridát, amelynek partvidéki területein okozta a legsúlyosabb károkat, több családi házat lakhatatlanná téve.

A szél számos további épület tetejét megbontotta, a tengerpartot mintegy 2 méter magas hullámokkal árasztotta el, törmelékkel borítva el a lakott településeket. A vihar, fokozatosan veszítve erejéből, északkeleti irányban haladt keresztül Floridán, majd Georgia, Dél- és Észak-Karolina államon, ahol elhagyta az Egyesült Államokat.

A hurrikánnak van egy megerősített halálos áldozata Georgia államban, ahol egy fa dőlt egy emberre. Korábban jelentések érkeztek egy floridai halálos áldozatról is.

A viharzóna átvonulása nyomán az érintett államokban csaknem 1 millió helyen szűnt meg az áramellátás, pénteken még több mint 100 ezer helyen nem volt villany. Az egyik szolgáltató a hétvégén közölte, hogy nagyjából 30 ezer fogyasztónál hetekbe telik a helyreállítás, náluk ugyanis a szél szinte teljesen megsemmisítette az infrastruktúrát, kidöntve a vezetékeket tartó oszlopokat is.