Történelmi eredmény született magyar szempontból a szlovák választásokon, de ez sem volt elég

2023.10.01. 06:55
Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Mint korábban írtuk, a statisztikák nem Fico oldalán álltak, de a politikus mégis sikerre vezette pártját. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD), 15,3 százalékos eredményt produkálva.

Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba, amelyek között nincs ott a felvidéki magyar párt, a Szövetség.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

A választási részvételi arány az előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amit a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták, reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte, „az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti”.

Nem zajlottak zökkenőmentesen a szlovák választások: többen rosszul lettek, egy férfi pedig életét vesztette. A kiérkező mentősök próbálták megmenteni az életét, de sikertelenül. Bölényfalun a választási bizottság több tagja is alkoholos befolyásoltság alatt dolgozott.

FRISSÍTÉS

„Guess who’s back!”

Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között gratulált Ficónak elsöprő sikeréhez.

Gratulálok Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott vitathatatlan győzelméhez

– írta X-oldalán a magyar kormányfő. 

Az eredmény történelmi, még sincs siker

Forró Krisztián, a szlovákiai magyar párt vezetője Facebook-oldalán köszönte meg szavazóik és családja támogatását, és kijelentette, 

ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember.

Elmondása szerint „óriási volt az ellenszél”, de ennek ellenére igyekezett mindent megtenni a sikerért, és vállalja a felelősséget.  • Hírek
  • Csok