Nyolc és fél év börtönt kapott az újságírónő, aki gyilkosnak nevezte Putyint

2023.10.04. 16:00
Egy orosz bíróság szerdán nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónőt, aki háborúellenes megnyilvánulásairól vált híressé.

Ovszjannyikova – akit távollétében ítélt el a bíróság – 2022 márciusában élő adásban rontott be az orosz állami televízió 1-es csatornájának híradójába, amikor éppen a híreket olvasták be. Kezében hatalmas transzparens volt, és közben azt kiabálta, hogy

Vessenek véget a háborúnak! Mondjunk nemet a háborúra!

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, de akkor még csak pénzbírsággal sújtották. A tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle.

A volt újságírónőt „az orosz fegyveres erőkről szóló, tudatosan hamis információk terjesztésében” találta bűnösnek a bíróság – írja a Reuters.

A 45 éves Ovszjannyikova egy meg nem nevezett európai országba távozott a lányával, miután megszökött a moszkvai házi őrizetből.

Ovszjannyikova azután került házi őrizetbe, hogy tavaly nyáron a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM