2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Újabb hat magyar állampolgárnak sikerült kijutnia a Gázai övezetből

GettyImages-1775092410
2023.11.16. 06:24
Hat újabb magyar állampolgár, köztük négy gyerek, illetve két palesztin családtagjuk jutott ki a Gázai övezetből, így már csak egy magyar állampolgár tartózkodik a területen, aki a maradás mellett döntött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda éjszaka Budapesten.

A magyar külügyi vezetés korábban tizenöt magyar állampolgárral tartotta a kapcsolatot az utóbbi hetekben a Gázai övezetben, akiknek sokáig nem volt lehetőségük elmenekülni. 

Szijjártó Péter emlékeztetett: két héttel ezelőtt jött a hír, hogy a külföldi állampolgárok elhagyhatják a területet, így ekkor beszélt izraeli és egyiptomi kollégájával is, akik biztosították arról, hogy a rafahi határátkelőn keresztül az érintett személyek távozhatnak Egyiptom felé. 

Nem sokkal ezt követően nyolc magyar állampolgárt palesztin családtagjaival együtt sikerült kijuttatni, heten viszont a maradás mellett döntöttek a biztonsági kockázatokra tekintettel, ráadásul többen meg is sebesültek azóta.

Szijjártó Péter most azt közölte, hogy szerda este hat magyar állampolgárnak, köztük négy gyereknek, illetve két palesztin családtagjuknak sikerült hosszú várakozást követően belépniük Egyiptomba, ahol a kairói magyar nagykövetség munkatársai már várták őket.

Tájékoztatása szerint az érintettek az egyiptomi fővárosba tartanak, ahol a szállásuk biztosított, a diplomáciai képviselet dolgozói pedig másnap elvégzik a szükség papírmunkát, és így a héten meg is érkezhetnek Magyarországra menetrend szerinti járattal.

Egy magyar állampolgár úgy döntött, hogy ott marad Gázában. Neki is lehetősége lett volna ma eljutni a rafahi határátkelőhelyre, s átlépni, ő azonban a felajánlott lehetőség dacára úgy döntött, hogy marad. Vele természetesen kapcsolatot fogunk tartani az elkövetkezendő időszakban is

 közölte Szijjártó Péter, aki szerint jó hír, hogy a korábban Gázában tartózkodott tizenöt magyar állampolgárból az a tizennégy, aki szeretett volna eljönni, el is tudott jönni.

„Ma már a hat magyar állampolgár, és köztük a négy gyermek, biztonságban van Egyiptomban, Kairó felé tartanak, és még a héten hazatérhetnek Magyarországra” – összegzett a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az európai uniós külügyi tanács ülésén beszélt a magyar kormány álláspontjáról az izraeli helyzettel kapcsolatban. A magyar diplomácia vezetője azt mondta: 

Mi, magyarok csak olyan megoldást tudunk támogatni, amelynek része az, hogy mindazok a kettős állampolgárok és családtagjaik, akik szeretnék elhagyni a Gázai övezetet, elhagyhassák a Gázai övezetet.

A miniszter szerint a nemzetközi közösségnek rendkívül lényeges feladata a konfliktus eszkalációjának megelőzése, mivel egy államközi háború következményei teljesen megjósolhatatlanok lennének a Közel-Keleten.

(Borítókép: Palesztin menekültek elhagyják a Gázai övezet északi részét 2023. november 10-én. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)