új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

  Fenyegetést kapott a Nyugat, Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvereket szállított Belaruszba;

  Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk szombaton is! Jó pihenést kívánunk!

 • Az Orosz Önkéntes Hadtest felszólítja az oroszokat, hogy evakuálják Kurszk és Belgorod területét, és március 15-én 21 órától március 16-án 7 óráig humanitárius folyosót nyitnak – áll az Orosz Önkéntes Hadtest péntek esti Telegram-bejegyzésében.

  Az önkéntesek továbbra is támadják az orosz csapatok állásait ezekben a régiókban.

  A kurszki és belgorodi régiók területén zajló katonai művelettel kapcsolatban ismét felszólítjuk a régiókat lakosaik sürgős evakuálására. Úgy látjuk, Putyin csapatai a civilek között bujkálnak, ezért a mi feladatunk a helyi lakosság maximális biztonságának biztosítása. Ezzel kapcsolatban bejelentjük a második humanitárius folyosó megszervezését a helyi lakosság számára péntek este 21 órától március 16-án reggel 7 óráig. Arra kérjük a civileket, hogy éljenek a lehetőséggel, és akadálymentesen hagyják el az Orosz Föderáció ezen területeit

  – írta bejegyzésében a hadtest.

  „Ezt követően folytatjuk a Putyin erői elleni masszív támadásunkat a Belgorodi és Kurszki régióban” – zárták közleményüket.

 • Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban – jelentette be pénteken Olaf Scholz német kancellár, miután megbeszélést folytatott Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel – írja az MTI.

  Az újabb szövetséget az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumú együttműködésének keretében hozzák létre.

  Olaf Scholz azt ígérte, hogy mihamarabb még több fegyvert fognak beszerezni „az egész világpiacról” Ukrajna támogatására.

  Franciaország, Németország és Lengyelország „egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni” – jelentette ki a „weimari háromszög” csúcstalálkozója után tartott közös sajtótájékoztatón a francia államfő.

  Egy dologról közös a meggyőződésünk: az ukrajnai háború a biztonságunkról és a jövőnkről szól

  – fogalmazott Macron, hozzátéve, hogy a három ország közös szándéka az, hogy egészen addig támogassák Ukrajnát, amíg csak szükséges, és ne engedjék Oroszországnak, hogy megnyerje agresszív háborúját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna szövetségesei soha nem kezdeményeznék a konfliktus eszkalálását.

  A francia elnök részleteket ugyan nem közölt, de megerősítette, hogy Franciaország támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az Európai Unión kívülről kellene további lőszereket vásárolni Ukrajna számára.

  Donald Tusk azt mondta: Lengyelország minden lehetséges módon segíteni akar annak érdekében, hogy a következő hetekben és hónapokban a helyzet javuljon, ne pedig romoljon Ukrajnában.

  A február végén Párizsban tartott támogatói konferencián Emmanuel Macron némi felbolydulást keltett azzal a kijelentésével, hogy a jövőben a nyugati szövetségesek esetleg szárazföldi csapatokat is küldhetnének Ukrajnába. Olaf Scholz és mások ezt a lehetőséget kategorikusan elutasították.

 • Ukrajna támogatói a befagyasztott orosz vagyonból származó váratlan nyereséget Kijev fegyvervásárlásainak finanszírozására használják fel – írja a Reuters Olaf Scholz német kancellár a francia és lengyel kollégáival folytatott találkozójáról, amelynek célja az egység bemutatása volt a hetekig tartó súrlódások után.

  Scholz, Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök közös berlini sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy támogatják Ukrajnát, amelynek lőszerhiányos csapatai a legkeményebb csatákat vívják a két évvel ezelőtti orosz invázió első napjai óta.

  Az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó váratlan nyereséget arra fordítjuk, hogy pénzügyileg támogassuk az Ukrajnának szánt fegyverek vásárlását