Hatályon kívül helyezték Harvey Weinstein ítéletét, ami elindította a metoo-mozgalmat

2024.04.25. 16:43
New York legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte csütörtökön a volt hollywoodi producer, Harvey Weinstein szexuális bűncselekmények miatt hozott 2020-as ítéletét. Ez volt az az ügy, ami elindította a metoo-mozgalmat, melynek eredményeként nők több száz férfit vádoltak meg szexuális visszaéléssel világszerte.

A New York-i állami fellebbviteli bíróság szerint az eljáró bíró kritikus hibát követett el, amikor megengedte az ügyészeknek, hogy olyan nők tanúvallomásait mutassák be, akik azt állították, Harvey Weinstein bántalmazta őket. A bíróság hozzátette, az eljáró bíró súlyosbította a hibát azzal, hogy Harvey Weinsteint olyan módon engedte keresztkérdéseket feltenni, amely „rendkívül hátrányos” fényben tüntette fel őt. Jenny Rivera bíró mindezért egy új eljárás indítását javasolta – írta meg a Reuters.

A más véleményen lévő Madeline Singas bírónő szerint az eredmény „állandósítja a szexuális erőszakról alkotott elavult elképzeléseket, és lehetővé teszi a ragadozók számára, hogy elkerüljék a felelősségre vonást”.

Az eljárás folytatásáról Alvin Bragg manhattani kerületi ügyésznek kell döntenie, akinek szóvivője ígéretet tett rá, hogy mindent elkövetnek az ügy újratárgyalása érdekében, „szilárdan kitartva a szexuális erőszak túlélői iránti elkötelezettségünk mellett”.

Harvey Weinstein ügyvédje egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

A Reuters megjegyzi, hogy még ha az ügy végül nem is kerülne újratárgyalásra, Weinsteinre akkor is várna egy 16 éves börtönbüntetés Kaliforniában, miután tavaly ott ítélték el egy színésznő 2013-as Los Angeles-i megerőszakolása miatt.

A 72 éves Harvey Weinstein jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti, amit 2020 februárjában szabtak ki rá, amiért 2006-ban szexuálisan bántalmazott egy korábbi produkciós asszisztenst, 2013-ban pedig megerőszakolt egy színésznőt.  Weinstein társalapítója volt a Miramax filmstúdiónak, amely 2018 márciusában csődöt jelentett.

Az egykori sztárproducert azóta egyre több nő vádolta meg szexuális zaklatással – legutóbb 2023-ban Julia Ormond brit színésznő.

Van segítség

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.