2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Legalább ötvenen meghaltak Afganisztánban a heves esőzések miatt

2024.05.18. 13:30
Egy afgán tisztségviselő szombaton közölte, hogy Afganisztán középső területein legalább ötven emberéletet követeltek a hirtelen lehullott jelentős mennyiségű eső következtében kialakult villámárvizek.

Afganisztánban legalább ötvenen életüket vesztették a heves esőzések következtében – írja az MTI.

Abdul Hai Zaim, Gor tartomány információs osztályának vezetője azt mondta, hogy a kiáradt folyók számos kulcsfontosságú utat elvágtak a térségben.

Az illetékes szerint mintegy kétezer ház teljesen megsemmisült, csaknem négyezer pedig részben megrongálódott, és több mint kétezer üzlet került víz alá a tartomány fővárosában, Firozkohban. A heves esőzések a múlt héten villámárvizeket okoztak Észak-Afganisztánban is. Ott az ár egész falvakat söpört el, 315-en meghaltak, és több mint 1600-an megsérültek.

Szerdán technikai gondok miatt lezuhant az afgán légierő egyik helikoptere, amikor Gor tartományban egy megáradt folyóból próbáltak holttesteket kiemelni. A balesetben egy ember meghalt, és tizenketten megsérültek.

Texasban is emberéleteket követelt az időjárás

Az egyesült államokbeli Texas délkeleti részén tomboló viharok következtében hét ember meghalt. Csütörtökön 177 kilométer per órás széllökések voltak az államban, ami miatt a térség lakói hetekig áram nélkül maradhatnak.

Többnyire kidőlt fák és villanyvezetékek, valamint villámcsapások okozták a haláleseteket. Pénteki sajtótájékoztatóján Lina Hidalgo texasi bíró, Harris megye legfőbb kormányzati vezetője elmondta, hogy legalább két tornádó csapott le a térségre csütörtök este.