2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Harckocsikkal vonult be az izraeli hadsereg Rafah központjába, egyre több a halott

2024.05.28. 19:42
Palesztin orvosok szerint sokan haltak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban az újabb izraeli támadásokban kedden, két nappal azután, hogy jelentések szerint egy légicsapás negyvenöt ember életét oltotta ki. A számos áldozatot követelő vasárnapi támadás nagy nemzetközi felháborodást váltott ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben arra figyelmeztetett, hogy még több palesztin fog meghalni, mert a Rafah elleni izraeli támadások megindítása óta teljesen leállították a súlyos betegek és a sebesültek egészségügyi okokból történő kimenekítését az övezetből – írja az MTI.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálatot folytat a Rafah nyugati részében található menedék elleni újabb támadásról szóló jelentések miatt. A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet szerint legalább négy gránát csapódott be az épületbe, és meg nem erősített becslések szerint az áldozatok száma meghaladta a húszat.

Előzőleg kedden a Hamász vezette gázai hatóságok azt mondták, hogy újabb tizennyolc ember halt meg éjszaka A Rafah elleni támadásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az izraeli hadsereg kedden behatolt a város központjába. Az ynet izraeli hírportál szerint izraeli harckocsikat vonultattak fel Tell-esz-Szultán negyedbe, amelyet a vasárnapi légicsapások eltaláltak.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA szerint mintegy egymillió ember menekült el Rafahból, amióta az izraeli hadsereg három hete megkezdte a legutóbbi offenzívát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) a múlt héten rendelte el, hogy Izrael azonnali hatállyal vessen véget a Rafah elleni hadműveleteknek, de Izrael közölte, hogy nem ismeri el a bíróság joghatóságát.

A Hamász vezette palesztin terület egészségügyi minisztériuma szerint

legkevesebb 36 096 ember halt meg, és több mint 81 ezer MEgsebesült a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásÁT KÖVETŐ gázai konfliktus kezdete óta.

A WHO, amely szerint még több palesztin fog meghalni az evakuálások leállítása miatt, régóta kéri, tegyék lehetővé, hogy több súlyos beteget, illetve sebesültet menekíthessenek ki a háború dúlta palesztin területről. Miközben palesztinok ezreinek van szüksége egészségügyi okokból sürgős evakuálásra, eddig csak nagyon kevesen kaptak erre engedélyt.

Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, hogy az izraeli harckocsik május 7-i rafahi behatolása utáni napon hirtelen leálltak az egészségügyi célú evakuálások, aminek következtében többen halnak meg, miközben ellátásra várnak. A háború előtt naponta 50-100 ember, közöttük rákbetegek, hagyták el a Gázai övezetet, hogy egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Mintegy tízezer embert kellene evakuálni egészségügyi ellátás céljából, több mint hatezer közöttük sérült, nem egészen kétezer pedig súlyos állapotban lévő krónikus beteg

– közölte Harris.