Fokozódott a feszültség a Koreai-félszigeten, felfüggesztenek egy megállapodást

2024.06.03. 11:02
Dél-Korea felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját, miután Phenjan a múlt héten léggömbökkel szemetet és trágyát juttatott át a két ország határán – jelentette be hétfőn a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács.

Ha az elnöki hivatal mellett működő tanács ajánlását a kormány keddi ülésén jóváhagyja, akkor a megállapodás felfüggesztése hivatalosan aznaptól érvénybe lép és érvényben is marad mindaddig, amíg helyre nem áll a két ország között a kölcsönös bizalom – adta hírül az MTI.

Mint írtuk, Észak-Korea a múlt héten csaknem ezer olyan léggömböt juttatott át déli szomszédjának területére, amelyekre zsákot erősített, tele hulladékkal, trágyával, USB-adathordozókkal, elemekkel. Phenjan közölte, hogy ily módon válaszolt azokra a propagandaröplapokra, amelyeket Dél-Korea szintén léggömbökkel juttatott át az ő területére. A phenjani vezetés hozzátette, hogy nem küldenek több szemeteszsákot, ha Szöul is felhagy a röplapterjesztéssel Észak-Koreában.

A léggömbök emberéletben nem tettek kárt Dél-Koreában, de anyagi kárt okoztak, például betörték egy autó szélvédőjét. A léggömbös akción kívül Phenjan a dél-koreai GPS műholdas helymeghatározó eszközöket is igyekezett megzavarni.

Szeméttel teli léggömb Dél-Koreában 2024. június 2-án
Szeméttel teli léggömb Dél-Koreában 2024. június 2-án
Fotó: Yonhap News Agency / Reuters

„Miután a megállapodás korlátozta hadgyakorlatok megrendezését a tűzszüneti vonal mentén kialakított demilitarizált övezetben (DMZ), most lehetővé válik ilyenek megtartása. Így lehetőség van megfelelőbb és azonnali választ adni az észak-koreai provokációkra. A kormány megteszi a szükséges lépéseket az állampolgárok védelme és biztonsága érdekében” – közölte a szöuli nemzetbiztonsági tanács.

A Népi Erő Pártja (PPP) dél-koreai kormánypárt arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy a léggömbös akciójára és a GPS-jelek zavarására „a lehető leghatékonyabb és Észak számára a legelviselhetetlenebb intézkedésekkel” fog válaszolni.

Az első észak-koreai katonai műhold Föld körüli pályára állítása miatt Szöul részlegesen már tavaly ősszel felfüggesztette a 2018-as megállapodást, ami például a DMZ feletti repüléstilalom megszüntetését jelentette. Phenjan válaszul akkor azonnali hatállyal visszaállította az összes olyan katonai intézkedését, amely a megállapodás előtt érvényben volt, azóta pedig katonai egységeket, fegyveres megfigyelőállásokat telepített és hadgyakorlatokat tartott a DMZ-ben.