Önkéntes katonai szolgálatra ösztönöznék a fiatalokat Németországban

2024.06.12. 20:26
Önkéntes katonai szolgálatra ösztönöző jogszabálytervezetet mutatott be Boris Pistorius. A német védelmi miniszter azt reméli, a modell segítségével évente mintegy 5 ezer fiatalt sikerül a hadseregbe toborozniuk.

Az önkéntes katonai szolgálat vállalására hajlandó fiatalok összeírásáról szóló jogszabálytervezetet mutatott be szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter. A tárcavezető azt reméli, az elképzelés ösztönözné a fiatalokat a hadsereghez csatlakozásra, de kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről nincs szó.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy a hadsereg (Bundeswehr) az ország minden fiataljának levelet küldhessen, amikor betöltik a 18. életévüket, és arról kérdeznék őket, akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben. A válaszadás férfiak esetében kötelező, nőknél választható lenne.

Igenlő válasz esetén az érdeklődők – az orvosi vizsgálatot követően – hattól 23 hónapig szolgálnának a fegyveres erők kötelékében. Az intézkedés célja az ország védelmének erősítése az ukrajnai háború kezdete óta növekvő fenyegetésekkel szemben – emelte ki Pistorius.

5000 fiatalt szeretnének toborozni 

A berlini kormány nem kíván visszatérni a sorkatonai szolgálathoz, szögezte le a tárcavezető, majd hozzátette: reméli, az új modell segítségével évente mintegy 5 ezer fiatalt sikerül a hadseregbe toborozni. A hosszú távú cél a hadsereg létszámának összesen 460 ezer főre történő felduzzasztása, beleértve 200 ezer tartalékost is. 

Oroszország immár két és fél éve vív háborút Ukrajna ellen, és ezzel nem csupán kihívja maga ellen a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, hanem rombolja is. Ez új fenyegetés

– fogalmazott a miniszter az MTI szerint.

Mint arról korábban beszámoltunk, Pistorius már a múlt héten bemutatott egy, a kötelező sorkatonasággal kapcsolatos javaslatot. Akkor azt mondta, szükség lesz „bizonyos jellegű sorkötelességre”. Németországban 2011-ben, 55 év után függesztették fel a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta az országban nincs kötelező katonai vagy polgári szolgálat.