A Hamász szerint nem jelentősek a tűzszüneti javaslatban irányzott módosításaik

2024.06.13. 11:37
A Hamász által kért, és az Egyesült Államok által előterjesztett tűzszüneti javaslatban ajánlott változtatások „nem jelentősek”, és tartalmazzák az izraeli csapatok a Gázai övezetből való teljes kivonását – közölte a terrorszervezet egyik magas rangú vezetője.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán elmondta, hogy a Hamász számos, részben megvalósíthatatlan változtatást javasolt az Egyesült Államok által támogatott javaslatban, de a közvetítők elkötelezettek a nézetkülönbségek áthidalása mellett.

Az MTI közlése szerint a Hamász követelései között szerepel, hogy az izraeli börtönökben hosszú időre elítélt palesztin foglyok közül ők választhassanak ki száz személyt, akiket szabadon engednek majd.

A Hamász kifogásolta, hogy az izraeli dokumentum kizárja, hogy ők válasszák ki a száz elítéltet. Emellett nem értenek egyet azzal sem, hogy a hosszú börtönbüntetésre ítélt foglyok csak akkor szabadulhatnának, ha legfeljebb 15 év van hátra a büntetésükből.

Mint arról korábban beszámoltunk, várható volt, hogy a Hamász nem fogadja el az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti javaslatot szó szerinti formában, már kedden jelezték, hogy  „módosításokat” szeretnének a megállapodáson. A terrorszervezet ugyanakkor továbbra is részt vesz a tárgyalásokon, melyek célja a nyolc hónapja tartó háború befejezése.