Mérhető földmozgást okoztak Taylor Swift koncertjei

GettyImages-1788569802
2024.06.13. 15:58
A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint mérhető földmozgást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei.

Taylor Swift, a sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban kezdte három stadionkoncerttel a The Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát – adta hírül az MTI.

A British Geological Survey szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek immár tudományosan is földrengetőnek számítanak, mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a ...Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés, ugyanis aznap este

a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek.

Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

A szeizmikus mozgások intenzitása a ...Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.

(Borítókép: Taylor Swift Rio de Janeiróban 2023. november 17-én. Fotó: Buda Mendes / TAS23 / Getty Images / TAS Rights Management)