Rishi Sunak alulmaradt egy tévévitában a nézők többsége szerint

2024.06.13. 11:22
A nézők csaknem kétharmada szerint Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője teljesített jobban a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában.

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió által szerda késő este rendezett másfél órás műsorban Sir Keir Starmer, és a jelenlegi konzervatív párti kormányfő, Rishi Sunak vett részt – írja az MTI.

A két politikus ezúttal nem közvetlenül egymással vitázott, hanem először a Sky News műsorvezetője, majd a meghívott közönség tett fel nekik kérdéseket szinte kizárólag a hazai gazdaságról, a bevándorlásról, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) állapotáról.

Rishi Sunak válaszait többször indulatos bekiabálások kísérték, különösen akkor, amikor a kormányfő arról beszélt, hogy csökkennek a kórházi várólisták. A legutóbbi statisztikák szerint 2023 végén csaknem 8 millióan vártak valamilyen gyógykezelésre az NHS keretében.

A legnagyobb brit közvélemény- és piackutató intézet, a YouGov a műsor után elvégzett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy

a nézők 64 százaléka a Munkáspárt vezetőjének teljesítményét tartotta jobbnak, és csak 36 százalék nyilvánította győztesnek a konzervatív párti miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyiket találták megbízhatóbbnak, a válaszadók 58 százaléka Sir Keir Starmert, 28 százalék Rishi Sunakot nevezte meg. A felmérés résztvevőinek 56 százaléka a Munkáspárt vezetőjét, 29 százalék a konzervatív párti miniszterelnököt találta rokonszenvesebbnek. A nézők 71 százaléka mondta azt, hogy Starmer jobban megérti a hétköznapi emberek gondjait, Sunakról csak 13 százalék gondolta ugyanezt.

A választási kampány első televíziós vitáját múlt szerdán rendezte az ITV kereskedelmi tévétársaság. Az akkor elvégzett felmérés is azt mutatta ki, hogy a nézők szerint Starmer nyújtott jobb teljesítményt a legtöbb sarkalatos témakörben.

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a Munkáspártnak hosszú ideje minden közvéleménykutatás 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyt jelez a 2010 óta kormányzó konzervatívokkal szemben.