Kirgizisztánban letartóztatták az Iszlám Állam több feltételezett támogatóját

2024.06.14. 13:21
Pénteken jelentették be a kirgiz biztonsági szolgálatok, hogy elfogtak és letartóztattak 15 embert, akiket azzal vádolnak, hogy támogattak egy, az Iszlám Állam szervezetéhez tartozó csoportot. A tagok állítólag terrorizmust bemutató fotókkal és videókkal toboroztak fiatalokat, és terjesztették az ISIS ideológiáját.

Kirgizisztán pénteken bejelentette tizenöt ember letartóztatását, akiket azzal vádolnak, hogy támogatták az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez tartozó egyik csoportot.

A kirgiz biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint a hatóságok véget vetettek egy földalatti radikális csoport tevékenységének, amelynek tagjai aktívan terjesztették az Iszlám Állam ideológiáját, és terrorizmust bemutató fotókkal és videofelvételekkel toboroztak fiatalokat.

A dokumentumból kiderül, hogy „a csoport egyik vezetője az Iszlám Állam – Horaszán Tartomány elnevezésű, Afganisztánban működő alakulat egyik tagjától kapott parancsoknak engedelmeskedett”.

Ez a csoport jelentkezett a Moszkva melletti Krasznogorszkban márciusban elkövetett, 144 halálos áldozatot követelő terrortámadás elkövetőjeként is.