Beiktatták hivatalába Peter Pellegrinit, Szlovákia új köztársasági elnökét

2024.06.15. 17:55
Letette köztársasági elnöki esküjét Peter Pellegrini a szlovák parlamentnek a pozsonyi filharmónia épületében tartott ünnepi ülésén szombaton. Ezzel ő lett Szlovákia történetének hetedik hivatalba lépett államfője.

Beiktatták hivatalába Peter Pellegrinit, Szlovákia új köztársasági elnökét szombaton. A Hang – Szociáldemokrácia párt alapítója délben tette le az államfői esküt a szlovák parlament előtt, majd elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt. Az elnöki palota kulcsait elődje, Zuzana Čaputová adta át neki. 

Ez a különleges pillanat nem rólam szól. Az elnök az ország szimbóluma és az emberek képviselője nemcsak itthon, hanem a nagyvilágban is. Nem önszántamból állok most itt, hanem azért, mert két hónappal ezelőtt a nép hivatalba küldött

– mondta Pellegrini a beiktatásán az ujszo.hu szerint.

Hozzátette: államfőként számára a legfőbb érték az állam, a nemzet, a család és az ember lesz, az elnöki palotából pedig főként nyugalmat akar felajánlani. Politikai meggyőződése részeként egy olyan erős államra gondol, amely mindig is szolgálni fogja állampolgárait, nem pedig teher lesz számukra, és egy olyan államra, amely külső irányban is erős lesz.

Az új államfő hangsúlyozta: Szlovákia az Európai Unió és a NATO szilárd része, és az is marad, ugyanakkor soha nem fog félni attól, hogy szuverén hangját hallassa ezekben az intézményekben.

Szlovákia nemzeti, állami érdekei fontosabbak lesznek számomra, mint hogy megtapsoljanak a hírességek, dicsőítsen a sajtó, vagy megdicsérjenek a világ vezetői

– jelentette ki Pellegrini, aki az ország államfőjeként azon kíván dolgozni, hogy Szlovákiának minden szomszédjával egészséges viszonya legyen. 

A köztársasági elnök beszédében megemlítette a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet is. Mint mondta, a történtek véget vetettek annak a felfogásnak, hogy Szlovákiában nem kerülhet sor egy kormányfő elleni támadásra.

Az ukrán–orosz háborúval kapcsolatban kiemelte: mindent meg fog tenni a béke érdekében és a katonai konfliktus további eszkalációja ellen. 

Sulyok Tamás gratulált Pellegrininek

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke Facebook-bejegyzésben gratulált Peter Pellegrininek az államfői esküje letételéhez.

Letette az államfői esküt Peter Pellegrini. Gratulálok, és jó munkát kívánok Szlovákia új köztársasági elnökének!

– írta posztjában a magyar köztársasági elnök.