Meghalt nyolc izraeli katona Gázában

2024.06.15. 19:42
Korábban Rafahban lefoglaltak nagy mennyiségű fegyvert egy föld alatti rejtekhelyen, erre válaszul a Gáza központjában létrehozott humanitárius térségből lőttek ki rakétákat a palesztin fegyveresek.

Nyolc izraeli katona vesztette életét, miután a palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki a Gáza központjában létrehozott humanitárius körzetből – számolt be róla az izraeli hadsereg.

A környéken az izraeli hadsereg hetek óta folytat műveleteket. A térségben több ezer palesztin menekült zsúfolódott össze. Az izraeli sereg Rafahban nagy mennyiségű fegyvert foglalt le részben föld alatti rejtekhelyeken, erre válaszul lőtt ki rakétákat a Hamász.

Pénteken a palesztin harcosok megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet is. Ellenfeleik közül többeket megöltek és megsebesítettek Tel esz-Szultán térségében, Rafahtól nyugatra.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok azt közölte egy szombaton a Telegramra feltöltött videóban, hogy Izrael csak akkor kaphatja vissza a Gázai övezetben fogva tartott túszokat, ha leállítja a háborút, és visszavonja katonáit a térségből.

Egy tavaly novemberi egyhetes tűzszünet óta minden hasonló próbálkozás rendre kudarcba fullad, miután a Hamász ragaszkodik az izraeli katonák teljes kivonulásához. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő viszont addig nem akar hozzájárulni a háború befejezéséhez, amíg a Hamászt teljesen meg nem semmisítik. A gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a tavaly október óta tartó háborúban 37 296 palesztin halt meg.