Hiába a gazdatüntetések, az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet

2024.06.17. 19:42
2030-ig az Európai Unió szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát helyreállítaná, 2050-re pedig az élőhelyek romlását akadályozná meg. Korábban a gazdák ez ellen tüntettek Brüsszelben.

A gazdatüntetések ellenére az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxemburgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet – közölte az MTI.

Korábban a belgiumi gazdálkodók csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a termelést is akadályozó adminisztrációs munka miatt tiltakoztak. Elítéltek továbbá több túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívták fel a figyelmet.    

A mostani jogszabály arról rendelkezik, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémáját helyreállítsák, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását.

Az uniós közlemény szerint a rendelet jogilag kötelező erejű célokat és kötelezettségeket határoz meg a természet helyreállítására vonatkozóan a szárazfölditől a tengeri, édesvízi és városi ökoszisztémákig. Célja az éghajlatváltozás és a természeti katasztrófák hatásainak enyhítése.

A rendelet számos szárazföldi, part menti és édesvízi, erdős, mezőgazdasági és városi ökoszisztémára kiterjed, beleértve a vizes élőhelyeket, gyepterületeket, erdőket, folyókat és tavakat, valamint a tengeri ökoszisztémákat, beleértve a tengeri füvet, valamint a szivacs- és korallágyakat.

EP-listavezetők tettek nagy vállalást

Korábban arról számoltunk be, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet azt kérte a pártoktól, hogy többek között olyan ügyekben tegyenek zöldvállalásokat, mint az akkumulátorüzemek szigorúbb szabályozása, egy erős természet-helyreállítási jogszabály elfogadása, a fosszilis projektek uniós tilalma vagy a műanyagszennyezés radikális csökkentése.

Az Európai Parlamentben az egész világot érintő környezet- és természetvédelmi döntések születnek. A Greenpeace arra kérte a pártok jelöltjeit, hogy vállalják: megválasztásuk esetén az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontok alapján fognak szavazni az Európai Parlamentben. Május közepén egy 10 pontos nyilatkozat elfogadására kérte az európai parlamenti választáson induló pártok, szervezetek hazai listavezetőit a Greenpeace Magyarország

– közölte a szervezet.