Orbán Viktor jobboldali szövetségesével tárgyalt Brüsszelben

2024.06.17. 15:58
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról, valamint a magyar EU-elnökségi tervekről.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor hétfő délután Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is tárgyalt Brüsszelben, a téma az európai jobboldali erők összefogása volt.

Havasi Bertalan hétfő este azt is közölte, hogy a miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó előtt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is tárgyalást folytatott Brüsszelben. A megbeszélésen kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó.

Amint arról az Index is beszámolt, június 17-én, hétfőn találkoznak először az európai parlamenti választások után a tagállamok állam- és kormányfői, hogy egy informális vacsorán tárgyaljanak az unió következő ötéves prioritásairól, illetve az uniós intézmények, elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács új vezetőiről.

Ugyan ezekről az egy hét múlva, a június 27–28. között megrendezett EU-csúcson fognak hivatalosan dönteni, vélhetően már most megegyezhetnek majd a nevekben. A Politico szerint 

A TAGÁLLAMOK VEZETŐI NAGYON KÖZEL ÁLLNAK AHHOZ, HOGY MEGÁLLAPODJANAK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS AZ EURÓPAI TANÁCS ÚJ ELNÖKEIRŐL, ILLETVE AZ EU KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJÉRŐL.

Eszerint a tagállamok abban egyezhetnek meg, hogy támogatják a néppárti Ursula von der Leyen második ciklusát az Európai Bizottság élén, míg Charles Michel lejáró mandátuma után az Európai Tanács vezetésével a szocialista portugál exminiszterelnököt, António Costát bízhatják meg, a kvázi uniós külügyminiszter pedig a liberális észt kormányfő, Kaja Kallas lehet – igaz, az ő neve korábban biztosként, illetve NATO-főtitkárként is felmerült.

A múlt héten Olaszországban rendezett G7-csúcson a házigazda Giorgia Meloni olasz kormányfő, illetve Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár tárgyalt már erről, és a lap úgy tudja, ebben egyetértés alakult ki közöttük.

Orbán Viktoré a második legnagyobb nemzeti felhatalmazás

Arról is írtunk, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) a hétfői informális EU-csúcsra. Ezzel szemben az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt ért el – hívta fel erre a figyelmet a Nézőpont Intézet.