Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

2024.06.17. 21:15
Az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek hétfőn Brüsszelben, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai Néppárt (EPP), az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport jelöltje alkalmas az uniós politika folytatására – jelentette ki Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök a tagállami vezetők informális munkavacsorája előtt Brüsszelben. 

Európa, a NATO és Ukrajna vonatkozásában semmi sem fog változni, ez egyértelmű

– fogalmazott nyilatkozatában a holland kormányfő.

Olaf Scholz német kancellár fontosnak nevezte, hogy gyorsan döntés szülessen, mert – mint kiemelte – „nehéz időket élünk”, és fontos tudni, mit tartogat a jövő Európa számára. Luís Montenegro portugál miniszterelnök azt mondta, amennyiben a tagállami vezetők António Costa volt portugál miniszterelnököt jelölik az Európai Tanács elnöki posztjára, a lisszaboni kormány kész támogatni a javaslatot.

Nem pusztán nemzeti büszkeségből támogatjuk őt, hanem azért, mert azt akarjuk, hogy valaki olyan vezesse az Európai Tanácsot, aki a béke, a gazdasági versenyképesség és az erős belső piac Európáját képviseli, amely nem feledkezik meg a jogállamiságról és az alapvető jogokról

fogalmazott. Montenegro végezetül azt mondta, a „globális instabilitás” pillanatában az EU-nak el kell kerülnie a patthelyzetet az uniós intézmények vezetői kiválasztásának kérdésében. Mette Frederiksen dán miniszterelnök megerősítette: António Costa volt portugál miniszterelnök jó jelölt lenne az Európai Tanács vezetésére.

Simon Harris ír miniszterelnök úgy vélte:

„valószínűleg kialakulóban van a konszenzus” arról, hogy Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke.

Véleménye szerint azonban a hétfői munkavacsorán nem születik végleges döntés a kérdésben. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy június végéig döntés születhet. „Nem hiszem, hogy az ír állampolgárok vagy az európai állampolgárok hálásak lennének, ha a politikusok itt, Brüsszelben heteken át arról beszélnének, hogy ki milyen szerepet fog betölteni, amikor annyi sürgető kérdés van európai és globális szinten” – fogalmazott. 

Peter Pellegrini szlovák elnök, aki pedig Robert Fico miniszterelnök helyett vesz részt az Európai Tanács munkavacsoráján, azt mondta, „nagyon óvatosnak kell lenni” azzal kapcsolatban, hogy ki fogja képviselni az Európai Uniót a nemzetközi színtéren. „Olyan emberre van szükségünk, aki képes úrrá lenni a jelenlegi, óriási feszültségekkel teli helyzeten” – fogalmazott.