Manfred Weber támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az Európai Néppárthoz

GettyImages-2156139236
2024.06.18. 16:12
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai palamenti frakcióvezetője Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója kedd délután, zárt ülésen szavaz a Tisza Pártnak az EPP EP-frakciójához való csatlakozási kéreleméről.

Manfred Weber az ülést megelőzően gratulált a Tisza Pártnak ahhoz, hogy az európai parlamenti választások alakalmával megszerezte a leadott szavazatok mintegy 30 százalékát.

Kijelentette, a Tisza Párt hét képviselőjének európai parlamenti mandátuma „erős eredmény”, ami egyértelmű üzenetet hordoz a magyar polgároktól arra vonatkozóan, hogy a Fidesz mellett másokat is szeretnének látni az Európai Parlamentben a magyar érdekek képviseletében.

A Tisza Párttal a magyar érdekek képviseletében és védelmében sok képzett ember került az Európai Parlamentbe, a párt képviselői a munka elvégzésére alkalmasak

– fogalmazott Weber.

Közölte, aggodalmak vetődnek fel a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban, amikor a jogállamiságról, vagy a korrupció elleni harcról van szó. Jó látni, hogy az a párt, amelyik felteszi a szükséges kérdéseket Magyarországon, most csatlakozik az Európai Néppárt korrupcióellenes és jogállamsággal kapcsolatos fellépéséhez – tette hozzá nyilatkozatában EPP elnöke.

Magyar Péter szavazást indított, ismertette az eredményt

Mint megírtuk, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke hétfő reggel a Facebook-oldalán arra kérte követőit, hogy szavazzanak, és döntsék el ők, felvegye-e az európai képviselői mandátumát. Posztjában a képviselőség mellett szóló érveit is felsorolta.

A végeredmény szerint követői nagy többsége azt szeretné, ha felvenné a mandátumot, és beülne az Európai Parlamentbe.

Érvei között szerepelt, hogy szerinte a Néppárton belül könnyebb politikai eredményeket elérni, ha Magyar Péter vezeti a néppárti Tisza delegációját. Hozzátette, hogy az sem utolsó szempont, hogy Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy a Tisza Párt alelnöke belép a frakcióba.

(Borítókép: Manfred Weber 2024. június 9-én. Fotó: Armin Weigel / picture alliance / Getty Images)