Az Európai Néppárt döntött, csatlakozhatnak a Tisza Párt képviselői a frakcióhoz

2024.06.18. 17:39
Az Európai Néppárt képviselőcsoportja kedden hivatalosan is döntött: a Tisza Párt hét képviselőjét, köztük Magyar Pétert, a párt alelnökét is felveszik soraikba.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója kedd délután, zárt ülésen szavazott a Tisza Pártnak az EPP EP-frakciójához történő csatlakozásának kéreleméről. 

Manfred Weber az ülést megelőzően gratulált a Tisza Pártnak ahhoz, hogy az európai parlamenti választások alakalmával megszerezte a leadott szavazatok mintegy 30 százalékát.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának döntése értelmében 14 új európai parlamenti képviselőt fogad a soraiban a frakció, akikkel a néppárti képviselőcsoport megerősíti pozícióját – írja az EPP Group.

Az újonnan felvett európai parlamenti képviselők az alábbiak:

  • BoerBurgerBeweging – BBB (Hollandia): Sander Smit, Jessika van Leeuwen;
  • Familien-Partei Deutschlands (Németország): Niels Geuking;
  • Liberális Szövetség (Dánia): Henrik Dahl;
  • Nieuw Sociaal Contract (Hollandia): Dirk Gotink;
  • STAN – Polgármesterek és Függetlenek (Cseh Köztársaság): Danuse Nerudová, Jan Farsky;
  • Tisza Párt: Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga.

A néppárti frakció 97 százalékos támogatással vette fel a Tisza Párt képviselőit a politikai csoportjába.

Megjegyzik, hogy a képviselők csatlakoztak a néppárti képviselőcsoporthoz, ugyanakkor pártjaik nem csatlakoztak a néppárti frakcióhoz, mivel a frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések függetlenek egymástól.

A hírre Magyar Péter is reagált, mint írta, ez egy különleges pillanat Magyarország és a Néppárt számára is.

Külön örülök annak, hogy a döntésre az Európai Parlamentnek abban az épületében került sor, amelyet Antall József magyar miniszterelnökről neveztek el

– jegyezte meg. 

Magyar Péter Brüsszelben

Magyar Péter Brüsszelben a HVG-nek elmondta, hogy vissza akarják venni Magyarországot a kormánytól. „Az EU a második legszegényebb országa vagyunk, és hivatalosan is a legkorruptabbak, ebből az embereknek már elege van” – tette hozzá.

A Tisza Párt alelnöke megjegyezte, hogy a bizottsági helyekről még nem tárgyaltak az Európai Néppárttal, de azokra a helyekre ülnének be, ahol a magyar emberek érdekeit képviselhetik. A jogállamiságot is prioritásnak nevezte, és úgy véli, az Európai Parlamentben új megközelítés kell, és szeretnék hazahozni a pénzeket.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy ebben világos az álláspontjuk, Oroszország és Vlagyimir Putyin az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat, akit támogatni kell, viszont abban egyetért a magyar kormánnyal, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete miatt Magyarország ne küldjön pénzt és fegyvereket Ukrajnának.

Magyar Péter szavazást indított, ismertette az eredményt

Mint megírtuk, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke hétfő reggel a Facebook-oldalán arra kérte követőit, hogy szavazzanak, és döntsék el ők, felvegye-e az európai képviselői mandátumát. Posztjában a képviselőség mellett szóló érveit is felsorolta.

A végeredmény szerint követői nagy többsége azt szeretné, ha felvenné a mandátumot, és beülne az Európai Parlamentbe.

Érvei között szerepelt, hogy szerinte a Néppárton belül könnyebb politikai eredményeket elérni, ha Magyar Péter vezeti a néppárti Tisza delegációját. Hozzátette, az sem utolsó szempont, hogy Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy a Tisza Párt alelnöke belép a frakcióba.