Megvan a terv, mit tesz majd a magyar kormány az Európai Unió élén

D  HR20240613014
2024.06.18. 15:19
Hét prioritása lesz a július 1-jén kezdődő magyar soros elnökségnek az Európai Unió Tanácsa élén – jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János elmondta, a magyar kormány egy cselekvő, aktív elnökségre készül, és szerinte egy sikeres magyar elnökség Európa sikerét is jelenti.

Június 18-án, a Várkert Bazárban mutatta be Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő az Európai Unióban július 1-jén kezdődő magyar soros elnökség prioritásait.

Bóka János hét témát jelölt meg, amivel a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsának (röviden: tanács) az elnökeként a magyar kormány szeretne előrelépést elérni:

  • új európai versenyképességi megállapodás;
  • az európai védelmi ipar megerősítése;
  • külső határok védelmének megerősítése, migráció kezelése;
  • érdemalapú, objektív előírások szerinti és kiegyensúlyozott bővítéspolitika;
  • stratégiai vita a kohéziós politika jövőjéről;
  • gazdaközpontú agrárpolitika megvalósítása;
  • illetve a demográfiai kihívások kezelése.

Mint azt a miniszter elmondta, Magyarország rendkívüli helyzetben veszi át a soros elnökséget az EU környező kihívásai miatt – példaként többek között az ukrajnai háborút vagy a klímaváltozást nevezte meg –, emellett pedig 2024 az átmenet éve is, hiszen az európai parlamenti választások után most fog felállni az uniós intézmények új vezetése.

120 dossziét adhatnak át a belgák

Elmondta, hogy a soros elnökség kötelezettség, de a magyar kormány lehetőségként tekint rá. Jelenleg úgy számolnak, a kormány több mint 120 dossziét örököl meg az előző, belga elnökségtől – ebből 50 dosszié jelenleg a tanács előtt áll, 30 dosszié pedig az EP és a tanács közötti egyeztetésnél tart.

Bóka János továbbá elmondta, Magyarország számára fontos, hogy a soros elnökség alatt elfogadjanak a mesterséges intelligencia kapcsán egy európai egyezményt, bővítsék a személyek és javak szabad mozgását lehetővé tevő schengeni egyezményt, illetve azt is szeretnék elérni, hogy az EU Roamingot kiterjesszék a tagjelölt státusszal rendelkező országokra is.

A bővítéspolitikával kapcsolatban elmondta: a kormány célja, hogy az EU-ban lévő bővítési kedvet illetően a Nyugat-Balkánra is kerüljön figyelem. Egyúttal aláhúzta, hogy a bővítésnek érdemalapúnak, objektívnek és hitelesnek kell lennie.

Bóka János ezenkívül elmondta, az Európai-bajnokság és az olimpia éve miatt a sport népszerűsítését is célként tűzték ki, ahogy az antiszemitizmus elleni küzdelmet is felkarolják.

Magyarország Európa valódi problémáira valódi megoldásokat keres

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, szerinte a magyar elnökség sikere Európa sikere lesz.

Kovács Zoltán, aki egyben a soros elnökség operatív feladatainak az előkészítéséért és lebonyolításért kormánybiztosként is felel, elmondta, hogy a soros elnökség alatt a Kormányinfókhoz hasonlóan EU-infókat is fognak majd tartani. A kormánybiztos ezenkívül elmondta, a magyar kormány már két éve készül a soros elnökség átvételére.

Kovács bemutatójában kifejtette: Magyarország összesen 177 eseményt fog rendezni soros elnökként, amiből 16 informális miniszteri ülés lesz – ezek többsége júliusban, illetve szeptemberben lesz.

A magyar soros elnökség logója a Rubik-kocka lesz, a szlogenje pedig a Make Europe Great Again, amit Bóka János úgy fordított magyarra, hogy Tegyük naggyá Európát. A szlogen szerinte jól leírja a magyar kormány célkitűzéseit, mivel szerinte Magyarország egy cselekvő, aktív elnökségre készül.

Kovács Zoltán a Rubik-kockáról elmondta, az a magyar innováció egyik szimbóluma, emellett a kocka szerinte azt is kifejezi, hogy ugyan az EU 27 tagállamból áll, de képesek közös nevezőre jutni, miközben az erős tagállamok akarata érvényesül.

(Borítókép: Bóka János 2024. június 13-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)