Orbán Viktor kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára

D MTI20240617007
2024.06.18. 16:20
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára, Rutte azon a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X-en Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokat követően, amelyeken a magyarok többsége a béke mellett szavazott, fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

„Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat” – fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. Hozzátette, a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját.

„A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra” – közölte a kormányfő.

Mark Rutte arról is biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen. Az X-bejegyzésben olvasható Mark Rutte Orbán Viktornak mindezekről kedden írt levele is.

Mint megírtuk, Orbán Viktor és Mark Rutte még hétfő este találkoztak Brüsszelben, ahol – a sajtóban korábban megjelent információk szerint – abban egyezhettek meg, hogy a NATO-főtitkár ígérete szerint Magyarországnak joga lesz visszautasítani az Ukrajnát támogató, a szövetség tagállamainak területén kívül végrehajtott NATO-tevékenységeket, cserébe Magyarország támogatja, hogy a politikust megválasszák a NATO élére.

A kormány képviselői többször is arról beszéltek, hogy ellenzik Mark Rutte megválasztását a NATO főtitkári posztjára. Május végén Szijjártó Péter külügyminiszter még arról beszélt, hogy a magyar kormány nem támogatja a holland politikus jelöltségét.

Szlovákia is támogatja Rutte jelöltségét

Szlovákia Mark Rutte távozó holland kormányfő jelöltségét fogja támogatni a NATO főtitkári posztjára – közölte Peter Pellegrini szlovák államfő, akit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett kedden. A szlovák elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően beszélt erről Brüsszelben szlovák újságíróknak.

A NATO főtitkári posztjára eddig két jelölt ismert, a holland kormányfő mellett Klaus Iohannis román államfő.

A két jelölttel folytatott megbeszélés, illetve Robert Fico kormányfővel történt egyeztetés után Szlovákia a NATO főtitkári posztjára a holland kormányfő, Mark Rutte támogatását tartja elképzelhetőnek

– jelentette ki Peter Pellegrini.

Hozzátette, Mark Rutte támogatásának szándékához Pozsony részéről egy kérés is kapcsolódik, az, hogy Rutte az észak-atlanti szövetség leendő vezetőjeként biztosítsa Szlovákia légterének védelmét. Emlékeztetett, az ország légterének védelme már huzamosabb ideje nincs megoldva, mióta Hollandia és Olaszország visszahívták az ideiglenesen Szlovákia védelmére rendelkezésre bocsátott légvédelmi rendszereiket. Kijelentette, Mark Rutte hajlandónak mutatkozott arra, hogy a kérdéssel a jövőben foglalkozzon.

Hollandia és Olaszország NATO-szövetségesi segítségként, azt követően bocsátották Szlovákia rendelkezésére légvédelmi rendszereiket, hogy az előző pozsonyi kormányzat Ukrajnának ajándékozta Sz-300-as légvédelmi rendszereit, illetve egy Kub légvédelmi rendszert.

A szlovák légvédelmi rendszerek elajándékozását annak idején számos bírálat érte, hasonlóképpen, mint Eduard Heger ügyvezető kormányának azon lépését, hogy Ukrajnának ajándékozta Szlovákia teljes vadászrepülőgép-állományát – 13 MiG 29-est. Ez utóbbi ügyben Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a múlt héten bejelentette, hogy feljelentést tesznek az előző kormány döntése miatt.

(Borítókép: Mark Rutte és Orbán Viktor 2024. június 17-én. Fotó: Benko Vivien Cher / /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)