Leszállt az elnöki különgép, Putyin megérkezett Észak-Koreába

GettyImages-1661793155
2024.06.18. 17:00
Vlagyimir Putyin ritkán mozdul ki a Kremlből, különösen igaz ez azóta, hogy megindította az ukrajnai inváziót. Közép-Ázsiába még csak-csak elment, de Ázsiát nemigen hagyta el, mondjuk Kínáig még azért elutazott májusban.

Utazásai és a látogatási programok kínosan jól koreografáltak és pontosan megtervezettek. Az utakról nem szokott a Kreml előzetesen semmit sem mondani, hanem az állami médiának szivárogtatnak, ahol aztán időnként tesznek az utazásokra utalásokat. Ugyanilyen homály lengte körül a mostani észak-koreai látogatást is. Sutyorogtak róla, hogy találkozik Kim Dzsongunnal, de ennél több konkrétumot nem lehetett tudni.

Aztán hirtelen kedden kiderült, hogy az elnök ellátogat a szibériai Jakutszk városába. Amikor a hír kijött, a Kreml is előállt, és bejelentette, hogy még ugyanazon a napon Vlagyimir Putyin „baráti állami látogatást tesz” Phenjanban. A szakértők pedig szagot fogtak már a jakutszki bejelentéskor, hogy az bizony félúton van Moszkva és Phenjan között.

Az orosz állami média szerint – amelyet a BBC hírfolyama idézett – Jakutszkban, a Szaha Köztársaság, vagy ahogyan nálunk ismerik, Jakutföld fővárosában tárgyalt a régió irányítójával. Előzőleg meglátogatott a városban egy zeneiskolát, találkozott a helyiekkel, elsősorban tanárokkal és orvosokkal, és a közzétett képek tanulsága szerint nagyon belemélyedt a beszélgetésbe. Amikor munkatársai jelezték, hogy már indulni kellene, egyszerűen leintette őket, és folytatta a beszélgetést a helyiekkel.

Szóval senki sem tudta ezek után megmondani, hogy pontosan mikor indult tovább Jakutszkból az orosz elnök az onnan 2500 kilométerrel arrébb található észak-koreai fővárosba. Végül magyar idő szerint délután négy körül jelezték, hogy leszállt Phenjanban az elnöki különgép. Viszont tudva azt, hogy Koreában 7 órával vannak előttünk, igencsak a késő éjszakába nyúlt az érkezés.

Putyin valószínűleg a kormány Kumszuszan vendégházában tölti az éjszakát. Ezt a csilli-villi épületet hetek alatt húzták fel, amikor 2019-ben Hszi Csin-ping elnök ellátogatott Észak-Koreában. A kastély a Kumszuszan Nappalota közelében van, ott, ahol Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil, és nagyapja, Kim Ir Szen van eltemetve.

Valami készül Phenjanban

Azt, hogy valami fontos történi az észak-koreai fővárosban, már hetek óta megerősítették hírszerzési források, valamint műholdfelvételek. Ez utóbbiakon az látszott, hogy a főváros központjában valamilyen látványos megmozdulásra készülnek, mert már napok óta ezrek mozogtak azonos koreográfiára, ahogyan azt tenni szokták a koreai állami ünnepek tiszteletére tartott felvonulásokon.

Az utcákat patyolattisztára varázsolták, emberek nem nagyon látszanak, de ahogyan az orosz állami hírügynökség által küldött fotókon megfigyelhető: a repülőtértől a központig vezető út mindkét oldalát elborították az orosz zászlók és a Putyin-portrék. Ezt az egyhangúságot csak ritkán szakítják meg piros molinókra rótt lelkesítő üzenetek, mint például:

„Észak-Korea és Oroszország barátsága örök!”

De talán a legerősebb szöveg azon az óriási transzparensen olvasható, amelyet a Szunani nemzetközi repülőtéren a bejárat fölé helyeztek ki. Ez áll rajta:

KÖSZÖNTJÜK AZ OROSZ ELNÖK ELVTÁRSAT, VLAGYIMIR VLAGYIMIROVICS PUTYINT!

Képernyőkép 2024-06-18 163358.png
Fotó: Telegram

Természetesen az észak-koreai propagandamédia gondoskodik arról, hogy az embereket kellőképpen ráhangolja a látogatásra. Ma egész nap orosz katonazenekarok látványos fellépéseit sugározták a koreai televízióban.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szerdán négyszemközt is tárgyal majd. Valószínűleg a megbeszélések középpontjában további észak-koreai fegyverszállítások állnak, amelyek Kim tavalyi oroszországi látogatását követően gyorsultak fel látványosan. Ázsiai körútját Észak-Korea után az ugyancsak „baráti” Vietnámban folytatja az orosz államfő.

(Borítókép: Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin 2023. szeptember 13-án. Fotó: Contributor / Getty Images)